Hírek

17. Nyitott Kapuk Tatabányán

2015 április 22. (szerda) 11:03

A rendezvénysorozat első látogatóit, az óvodásokat Schmidt Csaba köszöntötte a Vértes Agorájában.
 
Az idei program is három fő részből áll, amelynek első állomásán, a kétnapos, április 21-22-i szakmai bemutató kiállításon a tatabányai szolgáltatók mellett, a környezet- és természetvédelemmel is foglalkozó civil szervezetek képviselői adnak tájékoztatást tevékenységükről az odalátogató óvodai és iskolai csoportoknak.
 
A Vértes Agorájában a gyermekek a szolgáltatók közül megismerkedhetnek a rendőrséggel, a vízművel, az erőművel, a postával, a katasztrófavédelemmel, a T-SZOL Zrt.-vel, a Vértes Vidéke Kft.-vel, a Tatabányai Múzeummal, a Járási Népegészségügyi Intézettel, a város közlekedési társaságával, a Vértesi Erdő Zrt.-vel, a könyvtárral, az Agorával és a Forrás Rádióval.
 
A rendezvény megnyitóján adták át a harmadik alkalommal meghirdetett az „Én kis kertet kerteltem…” elnevezésű mini kertültető verseny nyereményeit, amelyre összesen 22 pályamű érkezett húsz óvodából, valamint egy-egy a Családok Átmeneti Otthonából és a Kisvakond baba-mama klubtól.
 
A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány felhívásának célja a gyermekek környezettudatos nevelése, kreativitásuk fejlesztése volt. Idén a témaválasztás az országokra esett. Népszerű volt az alkotások között Magyarország, Mexikó, de helyet kaptak a mediterrán és skandináv országok arculatát képviselő kompozíciók is. A virágkosarakat a MERI Reintegrációs Egyesület sérült fiataljai készítették újságpapír fonás technikával, a nyereményeket pedig az Oázis Kertészet, a Farkas Kertészet, a Füvesi Kertészet, a Kertgazda Kertészeti Áruház és a kocsi Karsai Muskátli Kertészet biztosította.
 
A nyertesek: 
I.    Sárberki Óvoda, Katca csoport – Alaszka
II.    Gyermekkert Óvoda, Manó csoport – Ausztria
III.    Jókai Mór Óvoda, Kisvakond csoport – Görögország
IV.    Sárberki Óvoda, Kisvakond csoport – Magyarország, Harangvirág
V.    Szivárvány Óvoda, Szívecske csoport – Magyarország
VI.    Turul Óvoda, Napocska csoport – Mexikó
 
A „Mosolygósok kedvence” díjat a Szivárvány Óvoda Hétszínvirág csoportja kapta, Hollandia alkotásáért. A legtöbb kompozícióval nevező Szivárvány és Sárberki Óvoda jutalmul még egy tálca virágot vihetett magával, összesen 15 csoport kapott emléklapot.
 
Kihirdették az „Együtt értetek” alkotói pályázatot is, amelyre a megismert szolgáltatókról, szervezetekről és azok tevékenységéről várnak egyéni képzőművészeti alkotásokat (bármilyen technikával). A szolgáltatók és szervezetek a saját témakörükben beküldött legjobb alkotásokat díjakkal jutalmazzák.
 
A Nyitott Kapuk rendezvénysorozat második fő eleme a látogatási program, mely során április közepe és május vége között a szolgáltatók megnyitják kapuikat Tatabánya és térsége óvodai, általános iskolai és középiskolai csoportjai előtt, és 30-60 percben bemutatják tevékenységük főbb elemeit és a környezeti nevelés szempontjából fontos sajátosságait. A látogatás során szerzett tudásról a fiatalok záróvetélkedőn adhatnak számot.
A rendezvény harmadik mozzanata a május 29-én a Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzenben tartott játékos záróverseny lesz, amelyen az egyes óvodák és iskolák képviselői négyfős csapatokban (délelőtt az óvodások, délután az iskolások) mérhetik össze tudásukat az adott szolgáltatók és civil szervezetek által összeállított kérdések, feladatok alapján. Mind a verseny, mind az alkotói pályázat győzteseit e rendezvényen díjazzák majd. Az alkotói pályázat legjobb alkotásait a záróverseny helyszínén kiállítják, majd azokat a szolgáltatók rendelkezésére bocsátják.
 
A Tatabányai Polgármesteri Hivatal weboldalán (www.tatabanya.hu Városunk/Környezetünk menüpontjában) követhető a teljes programsorozat, valamint a résztvevő szolgáltatókról, illetve civil szervezetekről szóló összefoglaló gazdagítja az információbázist. Többek között a weboldalon található anyagokból készülhetnek fel a május 29-ei záróversenyre az érdeklődők.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail