Hírek

További támogatás a rezsicsökkentéshez

2015 március 27. (péntek) 08:04

Önkormányzati támogatás az „Otthon melege” pályázaton induló társasházaknak.
 
Az „Otthon melege” energetikai pályázaton támogatást elnyerő társasházak és lakásszövetkezetek önerő támogatásáról döntött Tatabánya Közgyűlése a március 26-i ülésen.
 
Az Önkormányzat az „Otthon Melege Program” című pályázaton állami támogatást elnyert társasházak és lakásszövetkezetek részére, a szükséges önerő kiegészítéséhez pályázati felhívás keretében biztosít támogatást. Támogatásként 10% és további 10% - maximum 5 év alatt visszatérítendő - kamatmentes kölcsönt biztosít az önkormányzat. Lakásonként 100 000 Ft támogatás és 100 000 Ft kölcsön; összességében 200 000 Ft támogatás adható a keret kimerüléséig. Az önkormányzati támogatás folyósításának feltétele, hogy a pályázó lakóközösségek állami támogatásban részesüljenek.
 
Schmidt Csaba polgármester hangsúlyozta, ez egy hosszú ideje várt lehetőség. A társasházak ezzel a pályázati támogatással jelentős, akár 50-60%-os megtakarítást is el tudnak érni. Mint mondta, bízik benne, hogy a lakóközösségek élnek majd ezzel a kiváló lehetőséggel. Amennyiben az állam a családi házakra is kiír hasonló pályázatot, úgy Tatabánya - az egyenlő támogatás elve alapján és a költségvetési lehetőségek figyelembevételével - hasonlóképpen segítené a tatabányai pályázókat. A támogatás része az Önkormányzat rezsicsökkentési plusz programjának.
 
Az országos „Otthon Melege” állami energetikai program ZFR-TH/15 jelű pályázaton a minimum 4, de maximum 60 lakásos, 1946 után épült, távfűtéssel, házközponti fűtéssel, illetve lakásonként egyedi fűtéssel ellátott lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek állami támogatást. Ennek mértéke nem haladhatja meg a támogatás szempontjából elszámolható költségek 50 százalékát. Az állami pályázatokat 2015. április 30-tól lehet benyújtani a keret kimerüléséig. Támogatott munkaelemek: homlokzati nyílászárók energiamegtakarítást eredményező cseréje, felújítása; homlokzatok és zárófödémek hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, energiamegtakarítást eredményező felújítása; megújuló energiafelhasználás kialakítása vagy növelése. A támogatott beruházásnak egy éven belül meg kell valósulnia.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail