Hírek

II. Péch Antal Szakmai Nap

2015 március 07. (szombat) 09:27

A tanulók megismerkedhettek a drónokkal, az Óbudai Egyetem csapatának autójával, de kipróbálhattak egy repülőgép szimulátort is.
 
Másodszor rendeztek szakmai napot a műszaki pálya népszerűsítése érdekében a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium (TISZK) székhelyintézményének Széchenyi úti telephelyén. A péch antalos diákokon kívül a meghívott bánkisokat és fellnereseket is köszöntötte Schmidt Csaba polgármester, aki külön köszönetet mondott azoknak a cégeknek – AGC, Coloplast, Grundfos, Gyermelyi, Sanmina-SCI, Vincotech, Zoltek –, amelyek eljöttek, hogy bemutatkozzanak a leendő szakembereknek. 
 
Schmidt Csaba hangsúlyozta, amikor megpróbáljuk elképzelni, hogy milyen szakmát szeretnénk választani, milyen pályán szeretnénk eltölteni, akár évtizedeket is, nagyon fontos, hogy olyat válasszunk, amely nem csak a megélhetőségünket biztosíthatja majd, de örömünket is leljük benne. 
 
Pallos János, a TISZK főigazgatója elmondta, a műszaki pálya más, mint a többi, hiszen állandó fejlődésben van. Hozzátette, az alap, amelyet a tanulók az iskolában megkapnak, arra ad lehetőséget, hogy a saját tapasztalataik, kreatív gondolkodásuk, megérzéseik alapján olyan munkákat, fejlesztéseket is meg tudjanak csinálni majd a jövőben, amelyekkel hatékonyabbá és egyszerűbbé tudják tenni egy adott cég munkafolyamatait. 
 
Pallos János az oktatási intézmények az Ipari Parkban letelepedett vállalatokkal való jó kapcsolatáról is beszélt, amelyet Horváth Ferenc is megerősített, aki Delphi Connection Hungary Kft.-től érkezett, s rövid előadása után a „Kéz a kézben” program keretében egy professzionális diagnosztikai szoftvercsomagot nyújtott át ajándékul az iskolának. 
 
A megnyitó után két csoportra oszlottak a tanulók. Az elektronikai szekció Dr. Mende Tamás, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar adjunktusának Környezetbiztonságos forraszanyagok fejlesztése című előadását hallgathatták meg, majd Dr. Szilvágy Tibor, a HM EI Zrt. Kutatás és Fejlesztési csoport vezetője a magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőeszközöket ismertette.
 
A gépészeti szekcióhoz Szabó Norbert (FESTO Kft.) látogatott el, aki a pneumatikai eszközöket mutatta be, az előadások sorát az Óbudai Egyetem Shell Eco-maraton csapatának prezentációja zárta. 
 
Ezután következtek a gyakorlati bemutatók, nyitott laborok várták a jelenlévőket, ahol elleshették az elektronikai és a mechatronikai technikus szakmák alapfogásait. A legnagyobb érdeklődést a drónok váltották ki, de nagy volt a nyüzsgés a repülőgép szimulátor, a fegyver bemutató és az Óbudai Egyetem csapatának autója körül is. A délutánba nyúló rendezvényen bemutatkoztak a környékbeli cégek is, a végzős tanulók számtalan állásajánlat közül „válogathattak”.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail