Hírek

Tatabányáé a rangos díj

2015 február 15. (vasárnap) 12:32

A Megújuló Energiaforrások Bajnokságán elért első helyezésről szóló díjat Schmidt Csaba polgármester vette át Budapesten, a Benczúr Házban. Tatabánya Miskolcot és Kaposvárt utasította maga mögé.
 
Városunk a rangos elismerést az Energiaklub által megrendezett önkormányzati Megújuló Energiaforrások Bajnokságán, az 50 ezer fő feletti településméret kategóriájában érdemelte ki.
 
A verseny a nemzetközi RES Champions League (Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája) része, amely több éve fut sikeresen hazánkban is. A bajnokságban azok a települések érhetnek el sikert, amelyek területén a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a megújuló energia-felhasználás.
 
A hazánkban húsz éve működő Energiaklub célja az önkormányzatok fenntartható energiagazdálkodás útján tett törekvéseinek elismerése, a megvalósult beruházások és jó gyakorlatok népszerűsítése, valamint a napenergia hasznosításában rejlő előnyök bemutatása.
 
Tatabánya a megújuló energiaforrások hasznosítása iránti elkötelezettsége, az aktív szemléletformáló tevékenysége, valamint az elmúlt években megvalósított, jelentős energiatakarékosságot eredményező fejlesztéseinek köszönhetően végezhetett az előkelő helyen.
 
A versenyre két projekttel pályázott a megyeszékhely, a Dubnik-völgyi hulladéklerakó közelében felépített biogáz üzemmel, illetve a Tatabányai Erőmű biomassza tüzelésűre való állításával.
 
Az évi háromezer tonna fa felhasználását kiváltó biogáz üzemet tavaly júliusban adták át. A létesítmény a Tatabánya térségében keletkező mezőgazdasági, piaci és lakossági zöldhulladékból, valamint kommunális szennyvíziszapból állít elő magas metántartalmú biogázt, amelynek elégetésével villamos energia és hő keletkezik. A hőt a Gyémánt Fürdő fűtésére használják fel, míg a villamos energiát az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vásárolja meg. A modern technológiának és a zárt rendszernek köszönhetően a végtermék teljesen szagtalan, istállótrágya minőségű, amely újra kikerülhet a termőföldekre.
 
Az erőműben megkezdett másfél milliárdos fejlesztéssel kilencven százalékban faaprítékkal biztosítják majd a város huszonháromezer távfűtéses lakásának fűtését és melegvíz-ellátását. A váltással jelentős megtakarítás érhető el, amit a fűtési díjakban is szeretnének érvényesíteni, valamint az ellátás biztonsága is javulni fog. Az átállás ráadásul a külföldi gáztól való függetlenséget is jelentheti Tatabányának.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail