Hírek

Zárul a kertvárosi városrehabilitáció

2015 január 08. (csütörtök) 14:22

Az utolsó simításokat végzik a szakemberek azon a 22 kertvárosi társasházon, amelyeket a Kertvárosi Lakótelep Szociális Célú Városrehabilitációja elnevezésű projekt keretében újítottak fel. A helyszínt Schmidt Csaba polgármester a GFSZ munkatársaival és a műszaki ellenőrrel járta be.
 
A sárgára, zöldre, kékre festett lakótömbök messziről hirdetik: Kertváros megújul. Az élénk színek azonban nem csak vidámságot hoztak a lakótelep életébe, de a házak lakói jelentős rezsi megtakarításra is számíthatnak a jövőben. Az elmúlt szűk esztendőben ugyanis az épületeken tető-, homlokzat- és födémfelújítást, hő- és vízszigetelést végeztek el a szakemberek, kicserélték az ablakokat, felújították és akadálymentesítették a lépcsőházi bejáratokat, valamint korszerűsítették a fűtésrendszert is. A rekonstrukció 455 lakást érint.
 
Az 1,2 milliárd forintos összköltségű, pályázati pénzből megvalósított projekt keretében számos fontos beruházás valósult meg.
 
A felújított társasházak ölelésében várja a város második Máltai típusú játszótere a környéken élő gyermekeket, akik európai szabványoknak megfelelő környezetben, szociális szakemberek felügyelete mellett tölthetik szabadidejüket. De megújult a TJ ESZI Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Szent György úti épülete is, amellyel lehetővé vált, hogy a korábban nehezen elérhető szolgáltatásokat helyben vehesse igénybe a lakosság.
 
A lakótelep elszigetelődésének mérséklésére két új buszmegálló épült a Petőfi utcában, amelyet immár energiatakarékos LED-lámpák világítanak meg. A közvilágítás korszerűsítésével a köz- és közlekedésbiztonság növelése volt az elsődleges cél.
 
A Lila Óvoda gyermekei és pedagógusai a nyári szünetből visszatérve egy pillanatra úgy érezhették, hogy nem jó helyen járnak. Az intézmény teljes körű felújításon esett át: 110 nyílászárót cseréltek ki, kívül-belül akadálymentesítették az újonnan szigetelt épületet, amely színpompás külsejével harmonizál a körülötte lévő, felújított épületekkel.
 
Az energetikai korszerűsítések és felújítások mellett számos szociális program valósult már meg, és valósul majd meg a jövőben, amelyekkel az itt élőknek szeretnének segítséget nyújtani a munkaerő-piacra való visszatérésben, a mindennapi életben. További cél, hogy az itt élők otthon érezzék magukat Kertvárosban. Ennek elérése érdekében civil szervezeteket is bevontak a munkába, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, az Utcai Szociális Segítők Egyesülete, valamint az Agora Nonprofit Kft. munkatársai a családokat segítő programokat szerveznek és valósítanak meg a helyi identitás, közösségformálás és környezettudatosság erősítésére.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail