Hírek

Tisztelet a doni hősöknek

2015 január 12. (hétfő) 20:42

Azért gyűltünk össze, hogy emlékezzünk azokra a tatabányaiakra, akik a második világháborúban Magyarországért harcoltak, azokra a magyar emberekre, akik az életüket adták a hazájukért – mondta Schmidt Csaba polgármester a bánhidai Két kard emlékműnél tartott megemlékezésen.
 
- A doni katasztrófa áldozatainak hősiessége példaértékű kell hogy legyen, és minden magyar embert arra kell bátorítanunk ma is, hogy álljon ki a magyarságért. Ha nem is fegyverrel kell harcolnunk ma az igazunkért, de ki kell állnunk a saját érdekeink mellett azért, hogy Magyarország független maradhasson. Mindehhez először is tudnunk kell, hogy mit szeretnénk elérni, a célok érdekében pedig össze kell fognunk és közösen kell cselekednünk! – tette hozzá Schmidt Csaba.
 
A városvezető után Makláry-Szalontai Csaba, a Növekvő Életfa Egyesület elnöke emlékezett meg a hetvenkét évvel ezelőtti katasztrófa áldozatairól. Mint mondta, édesapja és nagyapja is megjárta a Don-kanyart, ám mindketten hazatérhettek szeretteikhez a frontról. Sokaknak nem adatott meg ez a szerencse. Az 1943. január 12. hajnalán az urivi hídfőállásnál megindult szovjet támadás napok alatt megsemmisítette a második magyar hadsereget. Százezernél több honvéd maradt az orosz hómezőkön, tízezrek tűntek el vagy kerültek fogságba.
 
Az ő emlékükre mondott imádságot Gedő Attila plébános, majd Poroszlay Sándor előadóművész szavalta el Illyés Gyula Ne feledd a tért és Gyóni Géza Hazatérés című versét.
 
A megemlékezés a koszorúk elhelyezésével és a Himnusz eléneklésével zárult.
 
A résztvevők ezután a bánhidai Szoborkerthez sétáltak, ahol a VII. világháború áldozatainak emlékére felállított emléktábla előtt is lerótták tiszteletüket.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail