Hírek

Kettős ünnep a kórházban

2014 december 18. (csütörtök) 06:56

Két dolgot is ünnepelhet a tatabányai Szent Borbála Kórház. Lezárult az egészségügyi intézmény energia megtakarítási projektje, illetve a városi és kistérségi összefogásnak köszönhetően sikerült összegyűjteni a hiányzó összeget a fontos és életmentő képalkotó eszközök beszerzésére.

A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be Dr. Lőke János kórházigazgató, Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Misák István projektmenedzser és Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár. A beharangozón részt vett még Muzamel Ákos, az Előenergia Kft. ügyvezető igazgatója, Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnöke és a GYEMSZI képviselője. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az adományozó vállalatok vezetői, Beke László, Környe és Marx Ernő, Tarján polgármestere is.

A Szent Borbála Kórház Energia Megtakarítási Projektje több mint 800 millió forintból valósult meg, miután az 1984-ben átadott Manuális Épület korszerűsítése elkerülhetetlenné vált. A beruházással egy technológiáját tekintve az életciklusának végén járó épület hatékony, a jövő kihívásainak is megfelelő üzemeltetése vált lehetővé. A munkák során 4654 m² homlokzati és 2975 m² tetőszigetelés készült el. Az összes ablakot kicserélték műanyagra vagy alumínium nyílászáróra. A nyári meleg csökkentése érdekében az ablakokra 248 darab motoros működtetésű árnyékolót szereltek fel. A megújuló energiahasznosítás érdekében 100 m²-nyi vákuumcsöves napkollektort és 18 darab, egyenként 35 kW teljesítményű hőszivattyút építettek be a szakemberek. A beruházás során lecserélték a régi, elavult steril klímarendszert is, amely a központi műtő és az intenzív osztály klimatizálását végzi. A klímarendszerhez kapcsolódóan a folyadékhűtőket is lecserélték, amelynek hulladékhőjét hasznosítani tudják a jövőben melegvíz termelésére. A kórházépületen elvégzett energetikai korszerűsítésekkel 35 százalékos energiamegtakarítás várható.

A kórházban zajlik egy másik projekt is, az új kórházi szárny építése. Az épület maga már áll, ám azok a műszerek és eszközök, amelyek valóban kórházzá tennék az épületet, még hiányoznak. Ennek az az oka, hogy a rendelkezésre álló, több mint egymilliárd forintos uniós támogatás nem biztosított teljes körű fedezetet ezeknek a beszerzésére, mintegy 185 millió forint hiányzott. Ebből 66 millió forintot a kórház belső átcsoportosítással el tudott különíteni, de további 75 millió forintra lett volna még szükség. Mint arról korábban beszámoltunk, a kórház igazgatója ezért az önkormányzathoz fordult segítségért, és december 8-ra rendkívüli közgyűlést hívtak össze a Városházára. A képviselők egyöntetűen a Szent Borbála Kórház támogatása mellett döntöttek. Két hét alatt példaértékű összefogás alakult ki a városban, számos vállalat csatlakozott az önkormányzat felhívásához, amelynek köszönhetően összesen 100 millió forint gyűlt össze. A Grundfos Kft., az AGC Kft., a Tatabánya Erőmű Kft., a T-Szol Zrt. és a Vértes Volán Zrt. 5-5 millió forinttal, a Sanmina-SCI Kft. 2 millió forinttal, az Extreme Park Kft. 2,5 millió forinttal támogatta a kórházat. Környe Község Önkormányzata és a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás további 2,5-2,5 millió forintot ajánlott fel.

Az eredményes gyűjtésnek köszönhetően, várhatóan tavasszal már használatba lehet venni az új szárnyat.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail