Hírek

Rezsicsökkentés plusz

2014 november 13. (csütörtök) 14:50

Újabb állomásához érkezett a Rezsicsökkentés plusz elnevezésű tatabányai épületenergetikai program, melynek keretében az idei évben 11 lakóközösség több mint 338 lakása újul meg városunkban – jelentette be Schmidt Csaba polgármester Sárberekben, a 203-as számú épületnél tartott sajtótájékoztatón, melyen jelen volt Salló Győző, a körzet önkormányzati képviselője is.

A polgármestertől megtudtuk: a fűtéskorszerűsítési programmal 30 százalékos hődíj-megtakarítás érhető el, ha ehhez hozzáadódik a szigetelési program támogatása is, az együttes megtakarítás elérheti az 50 százalékot. A Rezsicsökkentés plusz program keretében 2010 óta – az idei pályázatokkal együtt – 661 millió forintot fordítottak épületenergetikai korszerűsítésre, az önkormányzat által nyújtott vissza nem térítendő támogatások mértéke pedig 321 millió forintra nőtt - tájékoztatott Schmidt Csaba, majd kiemelte: fűtéskorszerűsítés esetében a beruházás 25 százaléka az önerő, a fennmaradó 75 százalékot az önkormányzat biztosítja. Az épületszigetelési pályázaton fűtéskorszerűsítés után, vagy azzal egy időben lehetett indulni. Az önerő itt 50 százalék, amelyhez 25 százalékos vissza nem térítendő támogatást és 25 százalékos kamatmentes kölcsönt lehetett megpályázni – tette hozzá a polgármester.

Moskovics Krisztina, a program koordinálását végző Távfűtési Rendszert Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatott: az épületenergetikai programban idén összesen 11 társasház nyert pályázati támogatást, a beruházás 23 lépcsőházat, mintegy 338 lakást érint. Az idei évben benyújtott pályázatoknál a várható vissza nem térítendő támogatási összeg 64 millió forint, az épületenergetikai korszerűsítéseknél kamatmentes kölcsönként biztosított további támogatás pedig eléri a 41 millió forintot. A beérkezett pályázatok alapján látható, hogy a legtöbb lakóközösség homlokzati-, padlásfödém- és pincefödém-szigetelésre fordítaná az összeget.

A beruházások jelenlegi állapotáról megtudtuk: a Ságvári út 5, a Gál lakótelep 107-108., a Sárberki lakótelep 203. és 613, illetve a Kós Károly út 15. számú társasházakban már elkészültek a fűtéskorszerűsítési munkálatok. Az Ifjúmunkás út 3-4-5. számú épületben a homlokzat és a pincefödém szigetelése még folyamatban van, a Kós Károly út 15. számú társasházat a napokban színezik, míg a Réti út 63-65. és a Béla király körtér 47-es számú épületek szigetelése már elkészült. A munkálatok még folyamatban vannak az Erdész út 20-21-ben, a Réti út 75-77-79-es számú épületben, és már elkezdődött a Sárberki lakótelep 203, 317, 613 és az I-es udvar épületei homlokzati szigetelése is. Az Álmos vezér út 7-15. számú társasháza homlokzatának, valamint padlás- és pincefödémének szigetelésére nyert támogatást, hamarosan ott is elkezdődtek munkálatok.

Salló Győző önkormányzati képviselő hangsúlyozta: Sárberek élen jár az itt található társasházak fűtésének korszerűsítésében és szigetelésében, a jó példa pedig ragadós: évről évre egyre többen pályáznak a Rezsicsökkentés plusz programban, így a városrész folyamatosan szépül.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail