Hírek

Sürgősségi osztály a kórházban

2014 október 10. (péntek) 06:38

– Nagy szükség van a megyei szintű ellátás megerősítésére, hiszen az egészségügyi rendszer átalakításának köszönhetően a Szent Borbála Kórházra háruló feladatok megnőttek, és ahhoz hogy ezeknek a feladatoknak eleget tudjon tenni az intézmény, szükség van az infrastrukturális feltétetek javítására – mondta el Schmidt Csaba polgármester a „Sürgősségi ellátás fejlesztése a

Szent Borbála Kórházban” című projekt ünnepélyes nyitórendezvényén a Szent Borbála Kórházban. Az eseményen részt vett még dr. Mészáros Gábor az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnök-helyettese, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és dr. Lőke János főigazgató.


A polgármester hangsúlyozta: fontos, hogy a kórházban folyamatos fejlesztések történjenek. A végéhez közeledik az új 200 ágyas pavilon átadása és az azzal kapcsolatos beruházások, de mindenki tudta, hogy ebből a beruházásból valami nagyon hiányzik – amivel kezdeni szerette volna kórház a fejlesztéseket: a sürgősségi osztály – fogalmazott Schmidt Csaba. Hozzátette: most sikerült támogatást nyerni ahhoz, hogy az egyik legfontosabb terület, a sürgősségi terület, ami szinte minden megyei jogú városban kiépült már sürgősségi osztály formájában, városunkban is kialakításra kerüljön. Abban bízom, hogy a következő években több hasonló beruházást fogunk tudni beindítani, annak érdekében, hogy a kórház szakmailag a 21. század kihívásainak megfelelő infrastruktúrával, személyzeti háttérrel tudja a betegellátást szolgálni – emelte ki a polgármester.
A mintegy 1,2 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló beruházás infrastrukturális fejlesztést, új orvosi eszközök és műszerek beszerzését, valamint az osztály biztonságos működtetéséhez nélkülözhetetlen informatikai bővítést tesz lehetővé. A projekt három területet érint, egyrészt az infrastrukturális fejlesztés részeként alakítják ki a sürgősségi osztályt a hozzá tartozó fedett mentőbeállóval és helikopter-leszállópályával. A fejlesztésre szánt költség közel felét fordítják majd az orvostechnológiai műszerállomány korszerűsítésére és az ezt támogató informatikai fejlesztésre, valamint bútorzat és mobíliák, higiénés eszközök beszerzésére. Az osztályt a Kórház Központi telephelyén (Dózsa György út 77.) lévő manuális tömb („H” épület) fejlesztésével, belső átrendezéssel alakítják ki a legalsó szinten 30 éve kihasználatlanul álló területen, közel 1200 m2-en. Az épületet körüljáró útról fedett mentőbeállót terveznek. A közelben kap helyet a helikopter-leszálló is, innen szintén a mentőbeállón keresztül közelíthető meg az osztály. A gyalogosan, vagy személygépkocsival érkezők külön ambuláns bejáraton keresztül jutnak az egységbe. A felújításnál és bővítésnél a komplex akadálymentesítés elveit alkalmazzák a szakemberek. Jelenleg a projekt a megvalósítás elején tart, az építészeti tervek elkészültek, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás folyamatban van. A beruházással a kórház területén a sürgősségi ellátásnak egy olyan bázisa alakul ki, ami a legmagasabb színvonalon biztosítja a kórház területéhez tartozó 280 ezer ember sürgősségi ellátását. Jelenleg az Intézményben az osztályokon ügyeleti szolgálatot adó szakorvosok látják el az akut panaszokkal beszállított betegeket, a saját szakterületüknek megfelelő standardok szerint. Az intézményi likviditás, valamint fenntarthatóság szempontjából sem tökéletes a jelenlegi rendszer, mivel jelentős többletköltséget okoz. A fejlesztés elősegíti a sürgősségi ellátást igénylő betegek számára az egy ponton történő belépést az ellátási rendszerbe, így a betegek számára gyorsabbá válik a kivizsgálás, pácienseink egyszerűbben jutnak végleges ellátáshoz. A kórház célja: mindenki számára egyformán biztosítsa az egységes szolgáltatásokhoz való folyamatos és hatékony hozzáférést a nap 24 órájában. A beruházás szervesen kapcsolódik a már folyó központi technológiai fejlesztés és az energiaracionalizáló KEOP projekthez. Az épület az új sürgősségi osztály kialakításával válik jól működő, jól használható, magas színvonalú egészségügyi ellátást biztosító egységes tömbbé – tudtuk meg a projektnyitó rendezvényen.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail