Hírek

Karrier és információs börze

2014 szeptember 23. (kedd) 12:45

Minden forint, amit a jövő generáció képzésébe fektetünk, városunk jövőjét szolgálja – hangsúlyozta Schmidt Csaba polgármester a Fiatalok Európája elnevezésű karrier és információs börzén a Vértes Agorájában. A programon részt vevő fiatalokat a városvezető mellett Dr. Czomba Sándor munkaerő-piaci és képzési államtitkár, és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntötte.

Hazánk sikere nagyban függ attól, hogy képesek vagyunk-e a fiataloknak korszerű, alkalmazható tudást nyújtó szakképzést biztosítani – emelte ki beszédében Dr. Czomba Sándor munkaerő-piaci és képzési államtitkár. – A sikeres pályaválasztás kulcsa, hogy a tanulók megtalálják a tehetségüknek, képességeiknek megfelelő szakmát, melyben fontos szerep jut a közelmúltban bevezetett duális szakképzésnek, valamint az iskolák közötti átjárhatóság biztosításának. Szerencsére az elmúlt években pozitív foglalkoztatási folyamat indult el hazánkban, ennek további erősítése az egyik legfontosabb feladatunk – fogalmazott az államtitkár.
Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott hangsúlyozta: megyénkben az elmúlt hónapban 5,9 százalékra süllyedt a munkanélküliek aránya, néhány szakterületen pedig már megjelent a munkaerőhiány is. Ezért is fontos, hogy a munkáltatók, a fiatalok és a képző intézmények ismerjék egymást, aminek kiváló helyszíne a mai karrierbörze – mondta el a kormánymegbízott, majd hozzátette: a megye szinte minden településéről érkeztek diákok a rendezvényre, ahol több mint ezer álláshely vár most gazdára.

Schmidt Csaba polgármester köszöntőjében emlékeztetett: 2010-ben 3700 fő volt a munkanélküliek száma városunkban, ma azonban már kevesebb, mint kétezer állástalant tartanak számon, ami azt jelenti, hogy négy év alatt több mint 1500 munkahely jött létre Tatabányán. – Ezt az utat folytatjuk a jövőben is, köszönhetően az Ipari Park új és régi vállalatainak, amelyek további, ezerfős bővítést terveznek az elkövetkező másfél évben – hangsúlyozta a polgármester, majd a Tatabánya Hazavár programot mutatta be az érdeklődőknek. Mint ismeretes, a program a városban működő cégekkel együttműködve segíti a fiatalok munkához jutását: a hiányszakmákat tanulók ösztöndíjra pályázhatnak, a gyakornoki program a szakmai gyakorlat megszerzésében segít, a hiányszakmákban már elhelyezkedett fiatalok számára pedig az önkormányzati bérlakáshoz jutást segíti a város – tette hozzá Schmidt Csaba.

A megnyitó után a diákok a Vértes Agorájának termeiben a kiállítóként megjelenő munkáltatók több száz betölthető álláshelyei közül válogathattak, de kaphattak álláskeresési tanácsokat, és próba állásinterjún is részt vehettek. Megismerhették a virtuális munkaerőpiac portált és a diákmunka vállalásának feltételeit, de a szakemberek tanácsot adtak a jó önéletrajz készítéséhez is, a szimulátorokon pedig kipróbálhatták a hegesztés, az autófényezés és a targoncavezetés mozdulatait, fogásait is.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail