Hírek

Bányásznapi megemlékezések

2014 szeptember 05. (péntek) 17:28

A hagyományoknak megfelelően a bányász emlékhelyek felkeresésével és koszorúzásával vette kezdetét a 64. Bányásznap Tatabányán. A sárberki Szent Borbála szobornál Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester és Salló Győző, a körzet önkormányzati képviselője helyezte el az emlékezés koszorúit.


Fontos, hogy nyitottan, bátran és párbeszédre készen éljük életünket, erre tanítanak minket a bányászhagyományok is – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Bencsik János, majd a Bányászhimnusz sorait idézve hozzátette: meg kell tanulnunk élni a sors által ránk kiszabott lehetőségekkel. A másokkal való kapcsolatainkat is mindig a lehetőségek és kockázatok kettőssége jellemzi, fontos azonban, hogy próbáljunk őszintének és nyitottnak maradni, ezzel ugyanis még szerethetőbbé válunk, legyen szó akár a személyes kapcsolatokról, akár a mindennapi munkáról. Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester és Bereznai Csaba alpolgármester megkoszorúzták a Verebély István-szobrot az Erőműi lakótelepen, majd a tatabányai erőműben a villamos napokon köszöntötték az ott dolgozókat. Bencsik János elmondta: a város nem titkolt szándéka, hogy az elkövetkezendő években olyan beruházás megvalósítására kerüljön sor, amely tudja csökkenteni a függőségünket, legalábbis a város távhőellátása szempontjából mindenképpen.
Tatabánya abban a szerencsés helyzetben van, hogy ha egy gázválság történik az idei évben, tudunk mással fűteni, megvan a lehetőségünk arra, hogy huszonháromezer távfűtött lakást el tudjunk látni hosszú távon gáz nélkül is – hangsúlyozta Schmidt Csaba. Hozzáette: helyi szinten biztonságban tudjuk érezni magunkat, de ez a biztonság csak akkor valósulhat meg, ha fel tudunk készülni arra, hogy egyik napról a másikra át tudjunk állni alternatív energia ellátásra, ami nem egynapos feladat. Később majd el kell gondolkodnunk a város jövőjéről energetikai szempontból is, meg kell hallgatni, hogy mi a kormány szándéka ebben a tekintetben. Nem is olyan régen az erőmű állami tulajdonban volt áttételesen, de mi azt szeretnénk, hogy a közösségi beleszólás továbbra is megmaradjon, és az első szó a közösségé legyen, ez a legfontosabb – emelte ki a polgármester.
A pénteki megemlékezés-sorozat a Vértanúk terén, hagyományosan a bányászmártírok emlékművének megkoszorúzásával ért véget, ahol többek között lerótta kegyeletét Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, az önkormányzat, a társadalmi- és civil szervezetek képviselői, és a tatabányai emberek is elhelyezték virágaikat az emlékműnél.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail