Hírek

Tatabányán fejleszt a Graboplast

2014 július 17. (csütörtök) 12:36

A speciális padlógyártás területén meghatározó Graboplast több mint 6 milliárd forintos beruházásra készül Tatabányán. A 2015-re megvalósuló fejlesztéssel a győri székhelyű vállalat olyan új technológiával készülő különleges padlóburkolók előállítására válik alkalmassá, melyek piaca tartósan 10 százalék feletti növekedést mutat. A Graboplast a beruházást részben uniós forrásból valósítja meg - áll a vállalat sajtóközleményében.

A Graboplast az elmúlt évtized során úgy alakította át működését, hogy mára a speciális padlógyártó piac egyik meghatározó európai szereplőjévé vált. A 2013-ban értékesített sport célú padlókkal például 1500 tornatermet és sportcsarnokot burkoltak le. A győri székhelyű magyar tulajdonú vállalat a növekedés fokozása érdekében egy több mint 6 milliárd forintos beruházást készít elő tatabányai gyárában, melynek eredményeképpen a piaci átlagnál jóval nagyobb növekedésű termékcsoportok gyártását kezdheti meg, a tervek szerint 2015 végén.

A beruházás részben egy 1,6 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg, és a Graboplast menedzsmentje több más finanszírozási struktúrát is megvizsgál. A 2013-ban 16,9 milliárd forintos árbevételt és 650 millió forintos adózott eredményt elérő Graboplast a beruházás után két dinamikusan növekvő piacú termékcsoport, az LTV (Luxury Vinyl Tile) és az irányfüggetlen homogén padlók gyártásával további jelentős növekedésre számít. Az 50 munkahelyet teremtő beruházás után a Graboplast számára az új termékek komoly szinergiát jelentenek majd a jelenlegi termékportfólióval, így speciális padlófelületek terén a vállalat még többféle termékkel láthatja el a vevőit.

A szükséges finanszírozási forrásokat a vállalat külföldi és magyar befektetési alapok illetve kockázati tőketársaság segítségével kívánja előteremteni, de vizsgálják a részvények újbóli tőzsdei bevezetését is. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy az esetleges nyilvános részvénytársasággá alakulás során a részvényeket a budapesti tőzsdére vezetnék be, a forgalomba kerülő részvények aránya az alaptőke-emelést követően legfeljebb 30 százalék lehet. Mivel a beruházás 2014 szeptemberében indul, így a finanszírozási szerkezet végleges kialakítására heteken belül sor kerülhet, további részletek akkora várhatóak a társaságtól.

Forrás: portfolio.hu
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail