Hírek

Rezsicsökkentés plusz Tatabányán

2014 július 04. (péntek) 19:14

Az idei évben 11 társasház több mint 330 lakása pályázott a Rezsicsökkentés plusz elnevezésű tatabányai épületenergetikai programban, mellyel lehetőséget kívánunk biztosítani a további megtakarításokhoz a társasházakban élők számára – jelentette be Schmidt Csaba polgármester, kiemelve: a 2013-ban elnyert pályázatoknak köszönhetően tíz társasház homlokzati hőszigetelése valósult meg.


A polgármestertől megtudtuk: a Rezsicsökkentés plusz program keretében városunkban 2010 óta összesen közel 450 millió forint értékben valósultak meg fűtéskorszerűsítési és épületenergetikai beruházások, melyből a támogatás összege megközelítette a 260 millió forintot. Schmidt Csaba kiemelte: a város továbbra is támogatja a fűtéskorszerűsítési programot, amellyel 30 százalékos hődíj-megtakarítást lehet elérni. Ha ehhez hozzáadódik a szigetelési program támogatása is, az együttes megtakarítás elérheti az 50 százalékot. Schmidt Csaba kiemelte: az épületenergetikai programra idén összesen 11 társasház pályázott, a beruházás 23 lépcsőházat, mintegy 331 lakást érint. A legtöbb, összesen három pályázatot a Dózsa Lakásszövetkezet és a T-Szol Zrt., további kettőt pedig a LARIX Kft. és a Ház-Gazda Kft. nyújtott be. A rendelkezésre álló 120 millió forintos támogatás és a kamatmentes kölcsön mértéke a tavalyi évhez képest nem változott, fontos tudni azonban, hogy idén már a fűtetlen pincék feletti födém szigetelésére is felhasználható az elnyert összeg. A beérkezett pályázatok alapján látható, hogy a legtöbb lakóközösség homlokzati-, padlásfödém- és pincefödém-szigetelésre fordítaná az összeget. A polgármester hangsúlyozta: az épületenergetikai korszerűsítésre azok a társasházak pályázhatnak, ahol a fűtés mérhetősége és szabályozása már megoldott, vagy pályázat keretében vállalják annak kiépítését. Schmidt Csaba elmondta: a városi pályázaton sikeres társas- és lakásszövetkezeti házak részben kamatmentes kölcsönt, részben pedig vissza nem térítendő támogatást kapnak a várostól.
A polgármester ismertette: az Ifjúmunkás út 3-4-5. számú épületben a homlokzat és a pincefödém szigetelése valósulhat meg, a Réti út 63-65, valamint a 75-77-79. számú épület a homlokzat szigetelésére pályázott. Az Erdész út 20-21-ben, illetve a Sárberek 203-ban a homlokzat utólagos hőszigetelésére pályáztak a lakók. A nyertes pályázatoknak köszönhetően az Álmos vezér út 7-15. számú társasház homlokzatának, valamint padlás- és pincefödémének szigetelése kezdődhet meg a közeljövőben, míg a Kós Károly út 15-ben, a Béla király körtér 47-ben és Sárberek 613-ban a homlokzat szigetelése valósulhat meg. Sárberekben, az I-es udvar három épületének lakóközössége homlokzati-, padlásfödém- és pinceszigetelésére pályázott sikeresen, míg a 317-es épületben a homlokzati- és a pincefödém szigetelése kezdődhet meg idén. Épületenergetikai korszerűsítésre így eddig több mint 84, fűtéskorszerűsítésre pedig közel 18 millió forintos támogatásra nyújtottak be pályázatot. A pályázatok lezárulta és a kivitelezők kiválasztása után a hónap végén már elkezdődhetnek a munkálatok a társasházaknál – mondta el a polgármester, majd hozzátette: bízik benne, hogy az idei sikeres beruházások jó például szolgálnak a jövőben a tatabányai lakóközösségek számára.
Moskovics Krisztina, a program koordinálását végző Távfűtési Rendszert Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, a homlokzati hőszigetelés és zárófödém hő- és vízszigetelések támogatására kizárólag akkor pályázhattak a közösségek, ha vállalták, hogy a költségosztós vagy a lakásonkénti, egyedi hőmennyiségmérővel történő fűtéskorszerűsítési feladatokat a szigetelésekkel párhuzamosan elvégezik, vagy ha a lakóközösség korábbi beruházásai révén azt már megvalósította. Az elmúlt évek fűtéskorszerűsítési beruházásaival elért 30 %-os megtakarításukat a mostani épületenergetikai korszerűsítésekkel minimum 20%-kal tudják a lakóközösségek növelni.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail