Hírek

Folyamatos az intézmények megújulása

2014 június 27. (péntek) 10:33

Nyáron is folytatódik az intézmények felújítása városunkban, melyre az idei évben 293 millió forintot költ Tatabánya. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az oktatási-nevelési és egészségügyi intézmények fejlesztésére, hisz rendkívül fontos számunkra, hogy a tatabányán élőknek megfelelő színvonalú körülményeket biztosítsunk, legyen szó akár a gyermekek neveléséről, akár a betegek ellátásáról – emelte ki Schmidt Csaba polgármester a megújult Módszertani Bölcsődében tartott sajtótájékoztatón, ahol jelen volt dr. Kancz Csaba alpolgármester is.

A polgármester elmondta: a két éve indult intézmény-felújítási program keretében városunk minden részében, majdnem minden intézményt érintenek a felújítási-karbantartási munkálatok, melyeket szinte teljes egészében helyi vállalkozók végeznek. A bölcsődék majdnem 94 millió forintból újulnak meg a városban. A Módszertani Bölcsődében a nyílászárók cseréjének első üteme valósult meg, a beruházásra azért volt szükség, mert az épület ajtajai és ablakai elöregedtek, nem nyújtottak megfelelő légzárást, így a fűtés sem volt biztosítható megfelelően. A legnagyobb projekt az Óvárosi Bölcsőde teljes rekonstrukciója, mely az intézmény energia-hatékony működtetését célozza meg. A közel 75 milliós beruházásra a bölcsőde hatékonyabb energia-felhasználása miatt van szükség – hangsúlyozta a polgármester. A munkálatok során többek között megtörténik a szigetelés, a nyílászárók cseréje, a vizesblokkok felújítása, és az épület helyiségei is új burkolatot kapnak. A Dózsakerti Bölcsődében 34 db kupolatető és a bevilágító ablak cseréjét végzik el a szakemberek, míg a Kertvárosi intézményben rámpát építenek, melynek segítségével az anyukák könnyebben fel tudják majd tolni a babakocsit a bejárathoz – mondta el Schmidt Csaba.

Az óvodák idén mintegy 35 millió forintból újulnak meg Tatabányán – folytatta a polgármester. Az Arany Óvodában az összes homlokzati nyílászárót kicserélik, míg Kodály Óvodában a külső nyílászárók fele újul meg. A Kertvárosi Óvodában az elöregedett kazánokat cserélik ki, a Gyermekkert Óvodában pedig a teljes homlokzat megújul: a homlokzatfelületet 10 cm vastag hőszigeteléssel látják el, melynek köszönhetően csökkenhet az épület hőenergiai igénye, egyúttal pedig a sérült vakolat problémája is megoldódik. Az idei évben a Mésztelepi Óvodában a világítást korszerűsítik, az Alsógallai intézményben pedig az utcai és a szomszéd ház felőli kőkerítés újul meg, a régi kazán használaton kívüli kéményét pedig már le is bontották a szakemberek.

Több általános- és középiskola korszerűsítése is az idei évben történik meg városunkban, összesen közel 80 millió forintból. A legnagyobb beruházás a Füzes úti Általános Iskolát érinti: itt a tetőszerkezet részlegesen megújul, 2800 négyzetméteren. A Váci iskolában a folyosók és egyéb helyiségek nyílászáróit, a Móra iskolában pedig a tornaterem ablakait cserélik ki, míg a Jókaiban a földszinti ablakok és az iskola udvara újul meg. A József Attila Iskolában felújítják az udvart, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola mindkét szintjén 3-3 vizesblokkot és ajtókat cserélnek ki, az Erkel Zeneiskolában pedig a földszinti teraszt hőszigetelik a szakemberek, de kicserélik annak szigetelését és lefolyó rendszerét is. A nyári szünetben a Bárdos Gimnáziumban a meghibásodott szennyvízvezetéket és az öltözőszekrények egy részét is kicserélik, míg az Árpád Gimnáziumban a kézilabda pálya felújítását tervezik, melyet a későbbiekben sátorral fednek be – tudtuk meg a polgármestertől.

A sportlétesítmények rekonstrukciója kiemelt fontosságú városunkban – hangzott el. A munkálatok keretében műfűvel burkolják és le is fedik a Jubileum park aszfaltozott focipályáját, és megújul a Bánhidai lakótelep 109. előtti sportpálya kerítése is.

Az Egyesített Szociális Intézmények két telephelyén végeznek felújítási munkálatokat idén: a Szent Teréz Idősek Otthonában a vizesblokkokat, míg a TJ ESZI Gyermekjóléti Központjában a nyílászárókat cserélik ki a szakemberek.

A végéhez közeledik a Szent György úti orvosi rendelő felújítása Kertvárosban. A közel hatmillió forintos beruházás során polisztor táblás rendszerrel, tíz centiméter vastagságban, mintegy 340 négyzetméteren készítik el a felnőtt orvosi rendelő homlokzatának hőszigetelését. A homlokzati hőszigetelés része a jelenleg faburkolattal ellátott ablak feletti felületek szigetelése is, itt a faburkolat elbontása után nyolc centiméterrel lesz vastagabb a szigetelés. A napokban kezdődött el a teljes homlokzati nyílászárócsere a KPVDSZ Művelődési Házban. A közel 10 millió forintos beruházás keretében korszerű műanyag nyílászárókra cserélik az elöregedett ajtókat és ablakokat, melynek köszönhetően tovább nőhet az épület energia-hatékonysága – tájékoztatott a városvezető.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail