Hírek

Ezer lámpás a gyermekekért

2014 május 26. (hétfő) 14:06

Néha csak kis dolgokon múlik, hogy a gyerekek ne váljanak bűncselekmények áldozatává, ezért is jelentős ez a figyelemfelkeltő akció – emelte ki Schmidt Csaba polgármester a vasárnap megtartott Ezer lámpás éjszakája elnevezésű nemzetközi rendezvény tatabányai megnyitóján.

 

 

 

 

Fontos, hogy mindenkihez eljusson ez az üzenet, mellyel nem csak a tatabányai, hanem minden Magyarországon élő ember figyelmét felhívhatjuk az eltűnt gyermekekre – tette hozzá Schmidt Csaba, majd megköszönte a fellépő művészek részvételét, akik a zenéjükkel gyújthatnak kis lámpásokat a közönség szívében. Az Ezer lámpás éjszakáján Varga Viktor, Herczeg Dávid, Boggie és az Eleven Hold adott koncertet, majd este fél tízkor ezer darab, LED-fénnyel megvilágított luftballont engedtek fel az Árpád téren, a világon eltűnt összes gyermekre emlékezve.

A rendezvényre ellátogatók felvilágosítást kaptak a gyerekeltűnések statisztikájáról és a csellengés veszélyeiről. Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerika

i elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára. A világnaphoz kapcsolódó kezdeményezés keretében az eltűnt magyar fiatalok fényképei tejes dobozokon és egyéb termékeken láthatók.

 

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail