Hírek

A legnagyobb adózók fogadása

2014 február 14. (péntek) 12:34

Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő a korábbi évek hagyományainak megfelelően, az idén is a Városházán köszöntötte a megyeszékhely legnagyobb adózó cégeinek vezetőit. Tatabányán a helyi adó mértéke 2013-ban 6, 012 milliárd forint volt, amely 105 százaléka a korábbi év bevételének.

2011 óta folyamatosan növekszik a város helyi adóbevétele, és ez a növekedés a tavalyi évben tovább folytatódott. Az iparűzési adó a helyi adóbevételek 66 százalékát teszi ki. A város területén beszedett helyi adó 2013-ban meghaladta az 5,402 milliárd forintot, a Környétől átvett bevétel 610 millió forint volt, így lett az összes helyi adóbevétel 6, 012 milliárd forint – mondta el Schmidt Csaba, majd hozzátette: a 2013. évi iparűzési adó összege 4, 421 milliárd forint, mely a 2012. évi 104 százaléka. Az Ipari Parkban, Környe közigazgatási területén működő vállalkozások által befizetett Tatabányát megillető adóbevétel 18 százalékkal nőtt a 2012. évhez képest.

A 2013-as évben a helyi adóbefizetések a város teljes bevételének 37,1 százalékát, 2014-ben pedig várhatóan 42,9 százalékát teszik ki. Ez utóbbi adat is jól mutatja, hogy az adófizetők szerepe továbbra is meghatározó a város működéséhez és fejlesztéséhez szükséges források biztosításában – hangsúlyozta a polgármester.

A 2013-as esztendőben az első tíz adózó által befizetett összeg a teljes adó 43,6 százaléka, ez 2012-ben 46,7 százalék volt. Az első száz adózó összességében az adó 73 százalékát, 2012-ben 76 százalékát mondhatja magáénak. Az összes helyi adóbevétel 55,1 százaléka az első huszonöt adózó befizetéséből teljesült. Fontos, hogy a multinacionális vállalatok mellett a helyi kis- és középvállalkozások adóbevételei is nőttek, amely azt jelenti, hogy ebben a vállalkozási szektorban is elindult a gazdaság fejlődése – jelentette ki Schmidt Csaba, majd a folyamatban lévő fejlesztésekről is tájékoztatta a megjelenteket.  A város önerőből a tavalyi év végén két út részleges felújítását elvégezte az ipari parkban. Az egyik az Orgonás út javítása, a másik a Búzavirág út részleges felújítása, ez összességében 30 millió forintos kiadást jelentett. Emellett az ipari parkot működtető céggel közösen egy jelentős beruházás is folyamatban van, melynek az első üteme 2013-ban megvalósult, idén tovább folytatódik a projekt: a körforgalom építésével az ipari parkban. A munkanélküliség tovább csökkent: 2013 decemberében 7 százalékos volt, és a jövőben még további jelentős fejlesztéseket terveznek a cégek – emelte ki a polgármester.

- Ha az elmúlt húsz esztendőben nem végzett volna a város tervszerű és rendszerszintű gazdaságfejlesztési tevékenységet, akkor Tatabánya helyi adóbevétele ma nem érné el a mostani mértéket – mondta el többek között Bencsik János országgyűlési képviselő, majd ismertette: Német Lászlóné fejlesztési miniszter december közepén tett látogatást tett az Ipari Parkban és bejelentette, hogy a város még meglévő, mintegy három milliárd forintos hiteltartozását – elismerve Tatabánya gazdaságfejlesztés területén tett erőfeszítéseit – az állam magára vállalja.  - Tatabánya azzal, hogy két évtizeden keresztül szabad forrásaiból a gazdaság megerősödését, a foglalkoztatási helyzet javítását finanszírozta, az innen kiáramló  adók által nagymértékben járult hozzá az államkassza feltöltéséhez, de közben saját városunkra alig tudtunk költeni. A kormány azt teszi, amit tennie kell, ha megkésve is, de elismeri az itt élő közösség eddigi erőfeszítéseit, s most megtéríti a helyette elvégzett munka ellenértékét – fogalmazott a képviselő.

Bencsik János hozzátette: eddig 30 gazdasági társaság vezetőivel, munkavállalóival egyeztetett az adósság konszolidáció következtében felszabaduló források felhasználásának kérdéséről, s a következő napokban még további tizenöt vállalkozást fog felkeresni. Az így szerzett tapasztalatairól külön-külön feljegyzést készít Tata és Tatabánya polgármesterei számára, melyek alapján megszülethet a kormány, valamint a két város közötti adósságrendezési megállapodás, s a települések visszanyerhetik költségvetési szabadságukat. Ennek alapvető feltétele, hogy a két város a vállalkozások és munkavállalók javaslatait érdemben megvizsgálja, és azokat a helyi gazdaságfejlesztési tervekbe beépítse – tájékoztatott Bencsik János.

A 4,421 milliárd forintnyi iparűzési adót összességében 5.666 vállalkozás fizette be. A tíz legnagyobb adózó között a 2013-as esztendőben kilenc termelő (2012-ben is kilenc), egy szolgáltató (2012-ben is egy) társaság található.

A 2013-as év legnagyobb tatabányai adózói alfabetikus sorrendben: AGC Glass Hungary Kft., Alpla Műanyag Csomagolóipari Kft., ASG Gépgyártó Kft., AVE Tatabánya Zrt., Becton Dickinson Hungary Kft., Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., Coloplast Hungary Kft., DELPHI Connection Systems Hungary Kft., Északdunántúli Vízmű Zrt., Gasztrometál Zrt.,Gelbmann Kft. Graboplast Zrt., Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Henkel Magyarország Kft., Impreglon Kft., OTTO FUCHS Hungary Kft., Reckitt Benckiser Magyarország Kft., Samsung Chemical Magyarország Kft., SANMINA-SCI Magyarország Kft., SCS Stahlschmidt Cable Systems Magyarország Kft., Spar Magyarország Kft., Tatabánya Erőmű Kft., Tesco Global Zrt. Tatabánya, Vértes Center Bevásárlóközpont, Vértes Volán Zrt.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail