Hírek

3,5 milliárd a fejlesztésekre

2014 január 28. (kedd) 14:34

Az idei évben a város 3,5 milliárd forintot meghaladó összeget tud a fejlesztésekre fordítani– mondta el Schmidt Csaba polgármester a 2014. évi költségvetésről szóló tájékoztatóján a Városházán.

A költségvetés fő irányait a következőképpen foglalta össze a városvezető: köz-és közlekedésbiztonság, otthonos közterületek, intézmény-felújítás, Rezsicsökkentés plusz, gazdaságfejlesztés. Ebben az évben folytatódik a közbiztonság fejlesztése többek között a térfigyelő kamera-rendszer bővítésével Kertvárosban és Újvárosban, illetve további térfigyelő rendszer kiépítését tervezik az óvárosi részen a Május 1. parknál és a Ságvári Endre úton – jelentette ki a polgármester. A közlekedés-biztonság javításának céljából folytatódik a balesetveszélyes járdák felújítása, a gyalogátkelőhelyek piros színű felfestése, több csomópontot pedig jelzőlámpákkal látnak el. Új, lámpás közlekedési csomópontot alakítanak ki a Kodály-tér és Sárberek között, és jelzőlámpássá alakítják át a Tesco és az Ifjúmunkás úti kereszteződés közti gyalogátkelőhelyet is. Újabb körforgalmak megépítését is tervezi a város: a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, valamint Dózsakertben két helyszínen: a bánhidai lakótelep - Madách utca kereszteződésében. Pályázati források bevonásával elkezdődhet a Május 1. park felújítása, folytatódik a Csónakázó tó és környezete, valamint a Jubileum Park további fejlesztése, és Bánhidán a volt községháza előtti terület, közismert nevén TIT park felújítására is sor kerülhet. A Csónakázó tó köré rekortán borítású futópálya kerül, mintegy 800 méteren, a Jubileum Parknál pedig elkészülhet a harmadik, sátortetős műfüves pálya, a sportolók nagy örömére.

Uniós szabványoknak megfelelő játszóterek is épülhetnek, ennek megfelelően új, Máltai típusú játszótér épül a Kertvárosi lakótelepen, valamint bővülni fognak a kültéri óvodai játszóeszközök is: városunk 11 óvodájába 27 millió forintból 13 játszóeszköz kerül. A gyerekek szabadidejének tartalmas eltöltését szolgálja, hogy összességében 67 millió forintból 11 játszótér újulhat meg az idén. Az intézményi felújításokra 21 intézményben közel 280 millió forintot tervez a költségvetés, amelyből nagyobb jellegű beruházásokat – szigetelés, nyílászárók cseréje – is meg tudnak valósítani; a legnagyobb beruházás az Óvárosi bölcsőde felújítása lesz, közel 76 millió forintból. A Rezsicsökkenés plusz program keretében tovább folytatódnak városunkban a fűtéskorszerűsítési, szigetelési pályázatok, illetve a lakótömb korszerűsítés a Kertvárosi lakótelepen. - A települések nagyobb szerepvállalásának lehetőségről Bencsik János országgyűlési képviselő bevonásával egyeztetéseket folytattunk a kormányzat és a gazdaság illetékes szereplőivel – hangsúlyozta Schmidt Csaba. A költségvetés tartalmazza a korábban megkezdett gazdaságfejlesztő programokat, mint például a telephely-fejlesztési támogatásokat a VII-es telepen, valamint a Tatabánya-Környe Ipari Parkban folyó infrastruktúra-fejlesztés támogatását. Több nagy önkormányzati projekt valósul meg európai uniós támogatással, ilyen az alsógallai Táncsics Mihály út felújítása, a szociális város rehabilitációs program a Kertvárosi lakótelepen, valamint a „Hagyomány és megújulás Óvárosban” elnevezésű pályázat – tájékoztatott a polgármester.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail