Hírek

Épülhet a sürgősségi osztály

2014 január 24. (péntek) 11:55

A Szent Borbála Kórházban a napokban zárul a koraszülött részleg fejlesztési pályázata, de a beruházások tovább folytatódnak: az intézmény 1,2 milliárd forintot nyert sürgősségi osztályának kialakítására – jelentette be Dr. Lőke János főigazgató a kórházban tartott sajtótájékoztatón, melyen részt vett dr. Völner Pál államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, valamint Schmidt Csaba polgármester, aki országgyűlési képviselőként is szorgalmazta a sürgősségi osztály létrehozását az egészségügyi intézményben.

Bencsik János országgyűlési képviselő kiemelte: a Szent Borbála Kórházban jelenleg zajló sürgősségi ellátást biztosító háttér két évtizedes elmaradásban van az országos átlaghoz képest. Térségünkben igen fejlett a közlekedési infrastruktúra és az ipari parki hálózat, mely rendkívül balesetveszélyes. Egy korszerű infrastruktúrájú sürgősségi központ kialakítása megyénkben ezért elengedhetetlen – hangsúlyozta Bencsik János, aki hozzátette: az új sürgősségi osztályt 2015-ben adhatják át, a beruházásnak köszönhetően növekszik a betegbiztonság, az itt dolgozó orvosok és ápolók pedig jobb körülmények között végezhetik a munkájukat. Az intézményben nélkülözhetetlenek a további fejlesztések, ezek megvalósításához a város és a megye összefogására a jövőben is szükség lesz, hisz célunk, hogy a Szent Borbála Kórház az ország egyik legkorszerűbb intézménye legyen.

Dr. Lőke János főigazgató a sürgősségi osztály fejlesztésével kapcsolatban elmondta: az intézményben 22 hónap alatt alakítják ki az önálló osztályt, összesen közel 1,2 milliárd forintból. A sürgősségi a sebészeti pavilon, egy most még kihasználatlanul álló területen kap helyet. A belső átalakítás mellett fedett mentőbeállót és helikopter-leszállót is építenek, továbbá a beruházás során kiemelt figyelmet fordítanak a korszerű orvosi és informatikai eszközök beszerzésére – tette hozzá a főigazgató. Dr. Lőke János a koraszülött részleg most lezárult fejlesztésével kapcsolatban megjegyezte: az osztály műszerei az elmúlt héten megérkeztek, a fejlesztés összesen 160 millió forintból valósult meg. A beruházásnak köszönhetően korszerű inkubátorok, lélegeztetőgépek, gyógyszeradagolók és betegőrző monitorok kerültek a koraszülött részlegre, valamint megújult az informatikai rendszer is.

Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte: megyénk életében meghatározó jelentőséggel bírnak a kórházban zajló fejlesztések, melynek köszönhetően az itt élők huszonegyedik századi ellátásban részesülhetnek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit emlékeztetett: fontos, hogy a magas színvonalú orvosi munka mellett az olyan gyógyászati eszközöket is biztosítsák, melyek segítik az itt dolgozók mindennapi munkáját, tudásuk legjobb kihasználását. A kormánymegbízott elmondta: a koraszülött osztály fejlesztése olyan üzenet, mely megmutatja, hogy nem csak az építkezésben lehet az egészségügynek jövőképe, hanem abban is, ha a meglévő orvosi tudás mellé korszerű eszközöket adunk.

Schmidt Csaba az Országgyűlésben korábban képviselői kérdéssel fordult a szakminiszterhez, melyben felhívta figyelmet arra, hogy a betegellátást jelentősen meggyorsító és leegyszerűsítő- sürgősségi osztály létrehozására nagy szükség van. - Mindannyian tudjuk, hogy emberek élete múlhat az ellátás gyorsaságán, a megfelelő felszereltségen, strukturális és szakmai háttéren. Cél, hogy a gyógyítás a legkorszerűbb eszközökkel és a leghatékonyabb módon történjen – fogalmazott akkor a polgármester, aki rámutatott: a tervezett osztály kialakításával mérsékelni lehet az orvosi ügyeletek számát, készenléti szolgálatot lehet szervezni, csökkenteni az egészségügyi dolgozók túlterheltségét, és ezzel emelni az ellátás színvonalát is. A szaktárca támogatásával kezdődött el a tervezési és kivitelezési munka a sürgősségi osztály kialakítására a Szent Borbála Kórházban.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail