Hírek

A Magyar Kultúra ünnepe

2014 január 22. (szerda) 17:53

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Jászai Mari Színház, Népházban megtartott városi ünnepségen Papp Albert festőművész vehette át Schmidt Csaba polgármestertől a Tatabánya Kultúrájáért díjat. Ez alkalommal köszöntötték a díszdiplomás- és pályakezdő pedagógusokat is.

A Magyar Kultúra Napjának jelentőségéről Bencsik János országgyűlési képviselő beszélt.  – Kodály Zoltán mondta, hogy világpolgár csak az lehet, aki először saját nemzetének válik polgárává – emlékeztetett a politikus. Saját nemzetének kultúráját megismerve önazonos tud lenni: mi a magyarságunkkal. Majd hozzátette: ezért fontos számunkra a magyar kultúra, a Magyar Kultúra Napja, a magyar nyelvnek, a nyelviségnek az ünnepe. De ezen belül meg kell találnunk, föl kell ismernünk és magunkénak kell vallanunk azt a kultúrát is, amelyben itt helyben élünk.

A város közgyűlése a „Tatabánya Kultúrájáért” díjat a városban kifejtett kiemelkedő színvonalú kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenység iránti tiszteletének és megbecsülésének kifejezése céljából alapította 1996-ban. A díj olyan személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki, illetve amely Tatabányán kiemelkedő kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenységet folytatott. Az idén a Tatabánya Kultúrájáért díjat Papp Albert festőművész vehette át Schmidt Csaba polgármestertől.

Papp Albert munkássága szorosan kötődik városunkhoz, itt él és alkot közöttünk; kiállító művész 1959-óta. Festészete az alföldi piktúrával mutat rokonságot: falusi életképei, tájábrázolásai konstruktivista felépítésűek. Az általa feldolgozott világ őszinte és embertisztelő. Képei egy humánus világ megőrzéséről, életünk új minőségének megteremtéséről szólnak. Csendes, szikár ember, a legjobb értelemben vett pedagógus és művész. Rendszeresen keresi a kapcsolatot a fiatal tehetségekkel, akik ugyanazzal a megszállottsággal rendelkeznek, mint ő. A festőművész Schmidt Csaba polgármestertől vette át a megtisztelő elismerést.

Tatabánya 1992 óta köszönti városi ünnepségen a több évtizede a pályán eltöltött évek elismeréseként díszdiplomát átvevő, valamint a pályájukat most kezdő pedagógusokat. Azoknak a pedagógusoknak, akik oklevelüket 50, 60, 65, valamint 70 éve szerezték meg és a nevelő-oktató munkában legalább 30 évet eltöltöttek, arany, gyémánt vagy vas díszoklevelet adott át Schmidt Csaba polgármester.

A díjátadó ünnepség zárásaként a Tatabánya Kultúrájáért Díjjal kitüntetett Papp Albert festőművész retrospektív kiállítását ajánlották a közönség figyelmébe. A kiállításnak, mely február 2-ig tekinthető meg, a Tatabányai Múzeum ad otthont. Az ünnepi rendezvény után állófogadást tartottak a díjazottak tiszteletére, ahol Schmidt Csaba megköszönte a pedagógusok pályán eltöltött éveit, és méltatta a város fiataljainak nevelésében szerzett érdemeiket. – Az, hogy ma ilyen lelkülettel fejlődik Tatabánya, csak azért lehetséges, mert önök jó irányba terelték a fiatalokat - tette hozzá a polgármester.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail