Hírek

Bányászhősökre emlékeztek

2013 december 30. (hétfő) 16:42

A tatabányai XII. / Rehling Konrád / lejtős aknán keresztül 1929 és 1978. között 10 millió 254 ezer tonna szén érkezett a napvilágra, ám itt történt a medence legnagyobb bányász szerencsétlensége is 1950. december 30-án, amikor sújtólégrobbanás következtében 81 bányász vesztette életét. A Bányász Hősök Emléknapján, méltón emlékeztek rájuk az Újtelepi temetőben, ahol Schmidt Csaba polgármester és Nagy László címzetes prépost is megosztotta gondolatait.

Ezt a helyet is, ahol most állunk, mint ahogy az egész vidéket, a bányászat változtatta meg – fogalmazott a városvezető a temetőben. Ezrek érkeztek az ország számos pontjáról, sőt a határokon túlról is, hogy családjuk jövőjét megalapozva, életüket is kockáztatva bányászként dolgozzanak itt – folytatta Schmidt Csaba. A bányászok biztonságáért sokat tettek ugyan, de az elvárások, a tervek sokszor felülkerekedtek ezen, így történhetett meg ez a szerencsétlenség is. Az évek folyamán egyre többet tettek a bányászok biztonságáért, így - bár egy is sok – egyre kevesebb név került fel a munkájuk során elhunytak közé – hallhattuk a polgármestertől, aki megemlékezése végén felhívta figyelmünket arra, miszerint kötelességünk a közös emlékezés.


Nagy László címzetes prépost a Szent család csendjéről, és a munka szerepéről szólt. A munka felemel, megszentel, nemessé teszi az embert, ezért hajtsunk fejet ezek előtt a bányászok előtt, akik tisztességgel, életük veszélyeztetésével dolgoztak családjukért és a közösségért – mondta, majd közös imára szólította a főhajtókat.

A megemlékezéseket követően Schmidt Csaba polgármester helyezte el a város koszorúját az 1950. december 30-i bányaszerencsétlenség áldozatainak síremlékénél, majd néma főhajtással csatlakoztak koszorúikkal, virágjaikkal az ünnepségen megjelentek. Az ünnepség a  Rozmaringos Bányászegylettel a Bányászhimnusz eléneklésével zárult. Hosszú évek hagyománya, hogy a bánhidai katolikus templomban december 31-én kegyeleti szentmisét tartanak az 1950-es sújtólégrobbanás áldozataira emlékezve.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail