Hírek

2,9 milliárdot vállal át a Kormány

2013 december 12. (csütörtök) 14:23

A kormány a települések adósságkonszolidációjának mostani ütemében 2,9 milliárd forintos adósságot vállal át Tatabánya önkormányzatától - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tatabányai látogatása során, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester, Havellant István, az Iron Trade Kft. ügyvezetője és Petkovics Zoltán, az IPH Kft. ügyvezetője jelenlétében.

A tárcavezető bejelentette: 2014 első hónapjaiban az állam valamennyi magyar település megmaradt, összesen 420 milliárd forintos adósságát átvállalja. Február végéig Tatabánya városának mintegy 2,9 milliárd forintos adósságát is rendezik – tette hozzá. Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy a kormányzat számos, hagyományosan állami feladat visszavételével is segít az önkormányzatokon. A településekkel szembeni elvárás, hogy az eddigieknél is tevékenyebben kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe, vázolják fel jövőképüket. Németh Lászlóné azt kérte a kisegített önkormányzatoktól, köztük városunk vezetőitől is, hogy készítsenek gazdaságfejlesztési- és növekedési terveket, jelöljék meg, hogy milyen intézkedések, eszközök, források szükségesek ahhoz, hogy az adott település a lehető legjobb gazdasági teljesítményt nyújthassa. A kormány a tervek szerint a következő uniós ciklusban a források 60 százalékát a helyi gazdaságfejlesztésre fordítja majd.
Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: helyi összefogással, és az itt lévő vállalatok bevonásával folyamatos fejlődés tapasztalható a megyeszékhelyen, így mindenképp elmondhatjuk, hogy Tatabánya jobban teljesít. A jelenlegi kormányzati segítség is arra irányítja a figyelmet, hogy a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokra fókuszálva egységesebbé kell tenni a gazdaságot. Ezen kívül Bencsik János kijelentette: tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy Tatabánya további, hatmilliárd forintos lízingterhét is átvállalja az állam. Ez évente 500 millió forint szabad forrást jelentene az önkormányzatnak. A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában úgy fogalmazott: a következő konzultációkon tud válaszolni arra, hogy a város számolhat-e ezzel a lehetőséggel.
Schmidt Csaba polgármester elmondta: az utóbbi években azon dolgozunk, hogy a korábban megszűnt munkahelyeket pótoljuk, sőt új lehetőségeket is teremtsünk az itt élők számára. Ennek is köszönhető az, hogy a jövő évben várhatóan ezer új munkahely jön létre városunkban. Azon leszünk, hogy a kormány szövetségeseként, a leghatékonyabban juttassuk el a megfelelő helyekre az adósság átvállalásnak köszönhetően felszabadult forrásainkat – fogalmazott a városvezető.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail