Hírek

Megtartották a XI. Déva Gálát

2013 december 01. (vasárnap) 11:46

Tizenegyedik éve, hogy a Jászai Mari Színház, Népházban egész estés, jótékony gálaműsort adnak művészek. Köztük sokan hosszú évek óta rendszeresen fellépnek a Déva Gálán, ezzel is támogatva a rászoruló gyermekeket, akik Böjte Csaba ferences szerzetes oltalma alatt állnak. A rendezvényen Schmidt Csaba polgármester is köszöntötte a színház megtelt nézőterén helyet foglalókat.

A Csevergő Énekegyüttes nyitószámát, a már évek óta levetített Déváról szóló film követte, amely bemutatja az épületet, és annak fejlődését, ahol a támogatott gyermekek élnek. A főszervező Tatabányai Bányász Táncegyüttes, a Magyar Vöröskereszt tatabányai szervezete és számtalan vállalkozás mellett, évek óta elkötelezett támogatója a mozgalomnak Schmidt Csaba polgármester is, aki a nyitó műsorszámok után a színpadra lépve köszöntötte a megjelenteket, köztük kiemelve Böjte Csaba testvért.
A Déva Gála azt is jelzi, hogy Tatabányának van ereje és képessége a tágabb világ gondjaira is figyelni, és segíteni azokat a jóakaratú törekvéseket, amelyek sok-sok lépéssel előrevihetik élhetőbb világunk építését – mondta Schmidt Csaba. Az egyház egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a nélkülözni kénytelen embertársainkat. Jóleső érzéssel tapasztaljuk, hogy a tatabányai emberek, a helyi vállalkozások érzékenyen figyelnek erre a területre, és jótékonysági akciókkal, adományokkal támogatják a körünkben élő hátrányos helyzetű embertársainkat - fogalmazott a városvezető. Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy vannak közöttünk olyan emberek, mint Csaba testvér, aki a szeretet jegyében a társadalom legvédtelenebb és leginkább támogatásra szoruló tagjainak, a veszélyeztetett gyermekeknek teremt biztonságot, pótolja az otthon melegét, és egyengeti útjukat a felnőtt jövő felé – hangsúlyozta Schmidt Csaba, majd felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy mára nem csak Erdélyben, de a Vajdaságban és itthon, Magyarországon is működik a Böjte Csaba által létrehozott alapítvány, mely lakhatást, oktatást és erkölcsi nevelést is biztosít a gyermekek, és a rászoruló édesanyák számára is.
Kinizsi Ottó, a tatabányai színész minden évben részese a gálaműsornak. Az idei évben a fellépő művészek műsorát vezette fel összegyűjtött gondolataival. A világhírű zongoravirtuóz, Vásáry Tamás elsöprő sikert aratott előadásával. Felesége, Tunyogi Henriett a korábbi években rendszerint részt vett az esten, ám idén munkája külföldre szólította, így levélben köszöntötte a megjelenteket.

A Demenyiv család harmonikajátékát követően, Böjte Csaba testvér osztotta meg Bethlen Gábor tanulságos történetét, annak zászlajával egy színpadon. A szerzetes hálás szavakkal szólt a tatabányai közösséghez, és mint fogalmazott: azt kívánom, hogy mint az áradó folyó, úgy terjedjen szét a világban az a befogadás, amit itt, önöknél Tatabányán tapasztalok évről-évre. Majd szeretettel meginvitálta a jelenlévőket, látogassák meg valamelyiket a jelenleg működő78 házukból, ahol lehetőség nyílik megismerni a gyerekeket is, aki összesen 2480-an vannak.
Az este folyamán azt is megtudtuk, hogy a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, idén is szervezett külön gyűjtést, és a felajánlott élelmiszereket, ruhaneműket, játékokat és tanszereket, mint minden évben, eljuttatják a gyermekeknek a gálát követően.
A gála további részében a Honvéd Táncszínház tánckarának műsora, majd ismét a tatai Csevergők, a Bányász Táncegyüttes állandó kísérője, az Újra zenekar, és a Cinege Táncegyüttes lépett színpadra.  A Bányász Táncegyüttes vezetőjük, - az estet rendező Emmer Róbert - közreműködésével is újra fellépett és szórakoztatta a közönséget. Vastag Csaba is megjelent a színpadon és énekelt a közönségnek, majd   Jegercsik Csaba adott elő egy dalt a Jászai Mari Színház, jelenleg is futó  La Mancha lovagjából.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail