Hírek

Padlógyár épül Tatabányán

2013 november 21. (csütörtök) 14:51

A győri Graboplast 6,4 milliárd forintért új padlógyártó üzemet épít a városban, ahol luxus minőségű műpadlót gyártanak majd, jelentette be Veres Tibor, a cég főrészvényese a vállalat PVC újrahasznosító üzemének átadásán. A beruházáshoz szükséges 1,6 milliárd forintos támogatási szerződést már aláírták a kormánnyal. A több ütemben megvalósuló gyár 100 embernek biztosít munkahelyet.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a PVC újrahasznosító üzem átadásán elmondta: ez a jelenlegi fejlesztés a vállalat saját szabadalmán alapulva jött létre és hangsúlyozta, hogy a Graboplasthoz hasonló, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégek jelentik Magyarország versenyképességének egyik erősségét. A beruházás közel 600 millió forintból készült el, amelyből 235 millió forint volt az uniós és állami támogatás.

Schmidt Csaba az új őrlőüzemben tartott ünnepélyes gyáravatón kiemelte: a most elkészült üzemegység környezetvédelmi és gazdasági szempontból is jelentős, előremutató együttműködést mutat, valamint illeszkedik a kormány hulladékgazdálkodási programjához is. Ahhoz, hogy Magyarország fejlődjön, olyan cégekre van szükség, ahol van megfelelő tőke, és nyitottság a fejlesztésekre, akárcsak a Graboplastnál – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepségen bemutatták az új üzemben megvalósuló munkát is, amelyből kiderült: a gyártás során keletkező hulladékot és selejtet folyékony nitrogénnel közel mínusz 100 fokra hűtik, majd az üvegkeménységűvé vált anyagot porrá őrlik, s az így visszadolgozható a késztermékbe. A kilenc új munkahelyet jelentő őrlőüzem évente közel 1000 tonna PVC-t képes feldogozni, ezzel 6-8 százalékkal csökkenti a gyártás alapanyagigényét. Az újrahasznosított anyag szórással az új padló rétegei közé kerül, így az eljárás nem változtatja meg a késztermék tulajdonságait.

A cég főrészvényese, Veres Tibor is felszólalt az ünnepségen, ahol bejelentette: a Graboplast Zrt. 6,4 milliárd forintért új padlógyártó üzemet épít Tatabányán.  A beruházáshoz 1,6 milliárd forint támogatást kaptunk a kormánytól, melynek a támogatási szerződését már aláírtuk. Az üzemben luxus minőségű műpadlót gyártanak majd. A több ütemben megvalósuló gyár 100 embernek biztosít munkahelyet. Az üzletember hozzátette, hogy a tervezett technológiával összesen néhány gyár dolgozik a világon. A beruházás hozzájárul a 95 százalékban exportra kerülő műpadló termékek versenyképességének megőrzéséhez.

Jancsó Péter elnök-vezérigazgató szól arról, miszerint a Graboplast 2013-ban 17,3 milliárd forint forgalomra számít, egymilliárd forint feletti üzemi eredménnyel és 6-700 millió forintos adózás előtti eredménnyel. A társaság 550 embernek ad munkát Győrben, Kecskeméten és Tatabányán lévő üzemeiben.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail