Hírek

Kapacitásbővítés a Delphi üzemében

2013 október 02. (szerda) 11:37

Az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive átadta tatabányai gyárának új, nyolcezer négyzetméteres csarnokát, amellyel közel duplájára nő az üzem területe és 100 embernek biztosít munkalehetőséget a városban. Az avató ünnepségen a szalagot Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Liam Butterworth, a Delphi Connection Systems (DCS) elnöke, Sebestyén Balázs ügyvezető, és Schmidt Csaba polgármester közösen vágták át.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára köszöntőjében elmondta, a Delphi magyarországi súlyára tekintettel a kormány egyeztetéseket kezd a vállalattal stratégiai együttműködési megállapodás megkötése érdekében. A politikus hozzátette, a Delphi bővítése erősíti a törekvést, hogy Magyarország az autóipar egyik fellegvára lehessen és bizonyítja, hogy "a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok története egy sikersztori".

Schmidt Csaba, polgármester a gyáravató ünnepségen elmondta, a tatabányai emberek kemény munkájának köszönhetően újabb beruházások valósulnak meg a városban, köszönhetően a szaktudásuknak és annak, hogy bebizonyították, lehet rájuk számítani. Az ide települő vállalatokat, a város is támogatja. Mindamellett, hogy figyelmet fordít az Ipari Park infrastruktúrájának fejlesztésére, a Tatabánya Hazavár Program eddig is jól működő elemeihez, egy újabb kezdeményezést indított útjára, miszerint bérlőkijelölési jogot ad a városban működő nagyvállalatoknak az önkormányzati bérlakásokra – jelentette be a városvezető. A kijelölés jogával a városban működő nagyvállalatok a foglalkoztatottaik létszámának megfelelő arányban élhetnek - tette hozzá. Tatabányán az önkormányzati bérlakásállomány megközelíti a háromezret.
A tatabányai üzem gyártókapacitásának bővítése egy újabb mérföldkő a Delphi magyarországi fejlődésében, emellett a nagy növekedési potenciállal rendelkező járműelektronikai piacon betöltött vezető szerepünket is tovább erősíti – mondta Liam Butterworth, a Delphi Connection Systems (DCS) elnöke.
Sebestyén Balázs ügyvezető tájékoztatása szerint az új üzemcsarnokban légzsákok csatlakozóit gyártják, valamint az elektromosjármű-töltő csatlakozók iránti növekvő keresletet szolgálják ki. A bővítés értéke 3,4 milliárd forint, ehhez 686 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalat, magyar és uniós forrásokból.
Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI-nek elmondta, a megyei munkaügyi központ aktívan közreműködik a Delphi létszámigényének biztosításában. A munkavállalókat előzetes tesztelés után közvetítik, az együttműködés nyomán az elmúlt hónapban 45 embert helyeztek el a cégnél és ez a szám tovább emelkedhet.

A köszöntők után a vendégek betekintést nyertek a gyár működésébe, végigjárva a munka fázisait a gyártósorokon.

A Delphi tatabányai üzemének 2012-es árbevétele 68 millió euró volt. Munkatársainak létszáma a bővítéssel együtt 1200 fő, de a létszám további fejlesztésekkel az 1400 főt is elérheti 2015-re. Az üzem korábban a Bain Capital amerikai pénzügyi befektetőcsoport tulajdonában lévő FCI cégcsoporté volt, majd 2012 októberében az FCI járműipari csatlakozókat gyártó divízióját felvásárolta a szintén amerikai tulajdonú Delphi Automotive, a gyár a továbbiakban a DelphiConnection Systems Hungary Kft. néven működik. A Delphi 1991 óta van jelen Magyarországon, azóta 66 milliárd forintot fektetett be. A cégcsoport jelenleg három gyárat működtet az országban: Tatabányán, Balassagyarmaton és Szombathelyen, amelyekben több mint 3000 főt foglalkoztat, ebből 1200-an a tatabányai gyáregységben dolgoznak. A gyárakban globális autógyártók számára készülnek járműipari csatlakozóelemek. A Delphi Automotive elektronikai alkatrészek és technológiák piacvezető szállítójaként ismert világszerte az autóiparban, a haszongépjárművek piacán és más piaci szegmensekben, nagyobb technikai központjaival, termelőüzemeivel és ügyfél-kapcsolattartó központjaival 32 országban van jelen világszerte.

Forrás: MTI

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail