Hírek

Megnyílt a Keresztény Hét

2013 szeptember 30. (hétfő) 10:57

Tartalmas hét, feltöltődés és belső építkezés vár azokra, akik a XVI. Keresztény Hét programjaira ellátogatnak. Új helyszínen, a Vértes Agorájában nyílt meg a programsorozat, ahol Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Révész Napsugár kiállításának megnyitója következett.

A Vértes Agorája, nem csupán egy felújított épület, hanem a megyeszékhely közösségi és kulturális életének meghatározó helyszíne, így méltó helyen nyithatjuk meg idén, immár tizenhatodik alkalommal a Keresztény Hetet – mondta köszöntője elején Schmidt Csaba. Ez a rendezvény az évek folyamán, színvonalas programjaival, meghatározó része lett közösségi életünknek. Köszönet ezért a szervezőknek, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Keresztény Pedagógus Társaság helyi csoportjainak, valamint az ötletgazda Bognár Istvánné, Jutka néninek – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, a mostani keresztény hét rendezvényei is alkalmasak arra, hogy nyitott szívvel, közösen töltekezzenek lelkileg az arra vágyók. Schmidt Csaba egy javaslattal érkezett a közösséghez. A keresztény életben kiemelkedő, meghatározó, abban aktívan tevékenykedő tatabányai személynek adható díj megalapítását kezdeményezte a városvezető. A Szent Borbála Díjjal kapcsolatban közös gondolkodásra kérte Schmidt Csaba a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét.

A tatai Református Gimnázium egykori és mai diákjainak műsorát követően, egy gondolatébresztő sétára indulhattunk Révész Napsugár képein keresztül, mely sétán Bencsik János, országgyűlés képviselő volt a kalauz. A képviselő felhívta figyelmünket a művésznő nevében rejlő kettősségre, avagy arra, hogy a név viselője milyen feladatot hordoz magával, és azt milyen tökéletesen valósítja meg képein, munkáink keresztül. A „révész” egyik partról a másikra segít átkelni a nehezebben közlekedőknek, pont, mint a művésznő, aki képeivel segíthet át bennünket a világ jobb megismerésében. Napsugárként élni lelket melengető lehet, hiszen a boldogság velejárója, a vigasz elengedhetetlen része – fogalmazott Bencsik János, majd gratulált Révész Napsugárnak a kiállításához.

A hét további részében hétfőn 17 órától, a József Attila Megyei Könyvtárban “A természet a legjobb nevelő” – címmel Farkas István piarista atya, középiskolai tanár tart előadást, majd kedden szintén öt órától az Árpád Gimnázium ad otthont az Emberek és Istenek című cannes-i nagydíjas film vetítésének, amit egy beszélgetéskövet. Szerdán a Puskin Művelődési Házban kerül sor az “Életem a Te életed” című a cigányság helyzetéről szóló előadásra, melyet Hoffer József jezsuita atya tart. A Vértes Agorájában tart előadást, szintén a Keresztény Hét programjai keretén belül Hirling Zsolt Európa és világbajnok evezős “Önkéntességgel a társadalom érzéketlensége ellen” címmel, csütörtökön 17 órától. Pénteken a Bányász Művelődési Házban “Békességóhajtás” címmel verses, zenés előadást láthatnak az érdeklődők, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész házaspár közreműködésével. Szombaton az Óvárosi Szent István templomban lesz Csanád László Tatabányáról származó orgonaművész koncertje, délután öt órakor, majd záró szentmisét tartanak. Október 6-án,  vasárnap 17 órakor a programsorozat zárásaként, a Puskin Művelődési Házban lesz hallható Dr. Molnár Róbert Kübekháza polgármestere előadása “Hittel élni és szolgálni” címmel.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail