Hírek

Bővítés a Coloplast-nál

2013 szeptember 16. (hétfő) 08:58

Bővíti magyarországi gyártókapacitását, a gyógyászati segédeszközöket előállító Coloplast - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Allan Rasmussen, a Coloplast A/S senior alelnöke hétfői megbeszélésük után az Országházban. A megbeszélésen jelen volt Schmidt Csaba polgármester is.

A kormányfő elmondta: a beruházással összesen 701 új munkahely jön létre, 426 a nyírbátori, 275 pedig Coloplast tatabányai gyárban. A beruházás több mint 21 milliárd forint értékű, amelyhez a kormány adott kétmilliárdot, ami a költségvetésnek várhatóan öt év alatt térül meg - közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalat elsősorban a magyar munkaerő miatt választotta bővítése helyszínéül Magyarországot. Ez a magyar munkavállalók teljesítményének elismerése - értékelte a döntést. Megjegyezte továbbá, hogy a Coloplast üzemeiben dolgozók kétharmada nő, amit megköszönt a dán cégvezetőknek. Szeretném ebben a beruházásban látni a mostani gazdaságpolitika sikerének elismerését is - mondta Orbán Viktor, emlékeztetve: korábban komoly kérdés volt, hogy lehet-e gazdasági növekedést elérni alacsony infláció és 3 százalék alatti költségvetési hiány mellett. Amit most látunk Magyarországon, az egy tézis, amely azt bizonyítja, hogy alacsony infláció és alacsony költségvetési hiány mellett is lehet növekedési pályára állítani egy gazdaságot" - jelentette ki. Közölte: Magyarországon ezután is tartósan alacsony lesz az infláció és a hiány, pozitív marad a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, és egyúttal lesz gazdasági növekedés.  Vissza fogjuk szerezni azt az éllovas pozíciónkat Közép-Európában, amit az elmúlt években elvesztettünk" - zárta szavait.
Allan Rasmussen nyilatkozatában kifejtette: a dán központú Coloplastnak világszerte több mint 8 ezer dolgozója van. A Magyarországon 2001 óta jelen lévő cég Tatabányán és Nyírbátorban gyárt, és körülbelül 2200 munkavállalót foglalkoztat. Ez a következő években további több mint 700-zal nő - erősítette meg. A Coloplast A/S senior alelnöke az elmúlt 12 év pozitív tapasztalatával, a jól képzett munkaerőhöz való hozzáféréssel és a legfontosabb európai piacaik jó elérhetőségével magyarázta az újabb magyarországi bővítést.
A szakképzett munkaerő volt a legfontosabb ok, amiért a tatabányai és a nyírbátori bővítés mellett döntött a Coloplast, amelynek dolgozói munkájukkal bizonyították, hogy érdemes Magyarországon befektetni – mondta el Schmidt Csaba polgármester, aki megköszönte a kormánynak a 2 milliárd forintot meghaladó munkahely teremtési támogatást.

A Coloplast A/S 1957-ben Dániában alakult, tevékenységét sztómaterápiás eszközök gyártásával kezdte. Termékeikkel (köztük sztómaterápiás eszközökkel, kötszerekkel és inkontinenciaeszközökkel) elsősorban kórházakban, szakrendelőkben és egyéb egészségügyi intézményekben találkozhat a rászoruló.     A cég honlapjáról az is megtudható, hogy a tatabányai ipari parkban felépített gyáruk 2002 áprilisára lett kész. Elsősorban sztómaterápiás eszközök bizonyos típusait, illetve vizeletkondomokat készítettek ebben a gyáregységben. A fogyasztói igények növekedésével azonban egyre nagyobb mennyiség gyártására volt szükség, ami további fejlődést, a gyár bővítését eredményezte, így 2003 októberében átadták a második csarnokot, ahol már az úgynevezett "tisztatéri termelésre", vagyis a termékek steril körülmények között történő gyártására rendezkedtek be. Ez az új épület helyt adott a közvetlenül műtét után használatos sztómazsákok, a modern kötszerek és katéterek gyártásának is. 2004 őszére elkészült Tatabányán a harmadik gyárcsarnok, amelynek egyik fő feladata a termékekhez használt speciális ragasztóanyag előállítása. A tatabányai tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy egy újabb magyarországi üzemet hoznak létre, amelyet Nyírbátorban építettek fel, ahol 2007-ben meg is indult a termelés.

MTI/KTI

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail