Hírek

Több száz új munkahely Tatabányán

2013 augusztus 14. (szerda) 12:07

Elég végigautózni az Tatabánya-Környe Ipari Park útjain és látható, hogy élénk építési munka folyik sok cégnél, új csarnokok épülnek a régiek mellé, ez pedig azt is jelenti, hogy hamarosan újabb munkahelyeken dolgozhatnak a tatabányaiak. A városközpontban megtapasztalhatjuk, hogy nem csak újjászülettek, de élettel telítődtek azok a közösségi terek, ahol napjainkban oly sok kulturális esemény kínál kikapcsolódást az itt élő embereknek. A megyeszékhelyen lépten-nyomon érzékeljük a változás, a lendületes előrehaladás és fejlődés kézzel fogható jeleit. Többek között erről is kérdeztük Schmidt Csaba polgármestert, a település vezetőjét.

Végigautózva az ipari parkon, a gyárudvarokon darukat, munkagépeket, építőipari munkásokat láthatunk szinte minden nagy cégnél.

Örülök annak, hogy ideérkező vendégeink is így látják ezt, mint legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki a Bridgestone gyár új csarnokának alapkőletételénél erős és modern városnak nevezte Tatabányát, amely – ahogy ő fogalmazta - a modern magyar ipar egyik fellegvára lesz a következő évtizedekben is. Sokat és céltudatosan dolgozunk azért, hogy ez így legyen, s a korábbi évtizedekhez hasonlóan, számítunk a tatabányai emberek összefogására, amely nélkülözhetetlen a sikerhez. Tehát, jó érzés beszélni az eddigi eredményekről, de tudjuk, bőven van még tennivalónk. Ezek megvalósításához adott a segítő kormányzati támogatás és a mi közösségért való tenni akarásunk is.

Mennyi új munkahely jöhet létre az ipari parkban az elkövetkező években?

Gazdaságfejlesztő stratégiánknak eredményének köszönhetően az ipari parkban folyamatosak a fejlesztések. Tavaly a spanyol Mivisa, a Delphi (korábban FCI) és az osztrák Becom épített új csarnokot. Az idén 107 millió forintos beruházással épít új telephelyet a Vas-Színesfém Kft., a Ferdinand Gross csavar- és kötőelem nagykereskedés új csarnokának már meg volt a bokrétaünnepe. Az ipari park történetének egyik legnagyobb beruházása a Bridgestone tatabányai gumiabroncs-gyárának bővítése, ami egy új üzem felépítésével ér fel, hiszen a jelenlegi 350 mellé több mint 500 új munkahelyet létesít. A másik, a szintén japán tulajdonú AGC Glass Hungary autóüveggyár, amely új gyártócsarnokával 100 új munkahelyet teremt. Az új csarnok építésével Delphi is 100 új munkahely létrehozását vállalta és a Grundfos új gyártósora is 50 családnak jelent majd biztos megélhetést. Ha rövid összegzést végzünk, akkor látjuk, a közeljövőben várhatóan még 800 ember juthat munkához városunkban.

Az önkormányzat gazdálkodásában mindig tapasztalni lehetett a hatékonyságra való törekvést, de most egy új fejezet kezdődött el?

A Tatabányai Szolgáltató (T-Szol) létrehozásának elsődleges célja a város tulajdonában lévő cégek által nyújtott szolgáltatások bővítése, a szolgáltatás minőségének javítása, de természetesen kiemelt célunk, hogy mindezt a legkisebb költséggel tudjuk megtenni. Az átalakítás Tatabánya szinte minden lakóját érintik, ezért az a célunk, hogy az új cég tevékenysége az itt élő emberek igényeihez igazodjon és vegye figyelembe elvárásaikat. Debrecenben több mint tíz éve hozták létre a holding szervezetet, azóta a város fejlődése felgyorsult, hiszen a cég részt vesz a legtöbb városi fejlesztésben. Sikernek tartom, hogy a cég megalakítását és a vezetők megbízását szinte egyhangúlag támogatta a képviselőtestület, ami azt mutatja, hogy a vezetők szakmai hozzáértésében pártállástól függetlenül bízik mindenki. Jelen pillanatban félúton járunk a T-Szol kialakításával kapcsolatban. Azt már tudjuk, hogy a cég egy szervezetbe fogja össze a távhőszolgáltatást, a parkgondozást, az útfelügyeletet, a közterületek takarítását, a közhasznú munka szervezését, az önkormányzati ingatlangazdálkodást- és fejlesztést, valamint a karbantartást. A cégen belül most folyik az átszervezés, hogy megszűnjenek a párhuzamosságok, és így a felesleges kiadások is.

A városfejlesztés eredményességét mindenki láthatja a megszépült Fő téren, az Árpád tér kedvelt találkozóhelye lett a tatabányaiaknak, a Vértes Agorája nem csak egy modern építészeti együttes, hanem intézményként – átadása óta – szervezője a megyeszékhely közösségi kulturális életének.

Mindezekkel a fejlesztésekkel az volt a célunk, hogy valódi közösségi terek alakuljanak ki, amelyek mindenki számára elérhetőek. Úgy látom, ez a reményünk valóra vált, az elmúlt hónapokban sok sikeres fesztivál, színes program valósult meg a városközpontban. A kisebb rendezvényektől, mint a gyerekeknek szóló Nagy Medvenap, vagy a dán tornászok fellépése, egészen a komoly tömegeket vonzó első tatabányai sör fesztiválig, mindenféle rendezvénynek otthona lett az új tér, amit szökőkútjával együtt - kortól függetlenül - megszerettek a tatabányaiak.  Ígérhetem, hogy a sikeres rendezvényeknek lesz folytatása, lesz jövőre is sörfesztivál, újévköszöntő tűzijáték.  Azt szeretnénk, hogy a tatabányai embereknek legyen lehetőségük a munka mellett a közösségi találkozásokra, a családok, szülők és gyermekek érezzék jól magukat, érezzék otthon magukat városunkban.

 Halad a munka
Gőzerővel zajlik a Szent Borbála Kórház új aktív betegellátási tömbjének építése. A sikeres uniós pályázatnak köszönhetően 5 milliárd 230 millió forintból két szárny épül a jelenlegi H pavilonhoz. Az új dél-keleti és észak-nyugati szárnnyal a megyei kórház 6 ezer négyzetméter nettó alapterületű épületrésszel bővül és további 5 ezer négyzetméteren újul meg az eddigi infrastruktúrája. Új műszerekkel is gyarapszik az intézmény. A kivitelezés várhatóan 2014. második felére készül el.


Forrás: 24 Óra

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail