Hírek

Ellenőrző monitorral biztonságosabb

2013 július 15. (hétfő) 12:35

Kétmillió forint értékű, betegellenőrző monitorok beszerzését támogatta Tatabánya Önkormányzata, melynek köszönhetően a megnövekedett betegforgalom ellenére sem csökken a betegellátás biztonsága a Szent Borbála Kórház Kardiológiai Őrzőjében. A már működő gépek beszerzéséről Schmidt Csaba polgármester, Dr. Lőke Pál főigazgató és Dr. Csőkör György a kardiológiai osztály részlegvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Egy újabb állomásához ért a Szent Borbála Kórház és városunk önkormányzatának együttműködése – fogalmazott a polgármester, melyet reményeink szerint több, az ellátási körzetbe tartozó település, valamint civil szervezet fog követni, hiszen mindannyiunk érdeke a kórház fejlődése. Az aktív ellátás szempontjából kiemelkedő a betegbiztonság, amelyet a most megvásárolt betegellenőrző monitorokkal továbbra is megbízhatóan tud ellátni a Kardiológiai Osztály – mondta Schmidt Csaba.

Ezen a részlegen, évente mintegy 700 beteget látnak el és mindig készenlétben kell állni a váratlanul érkező súlyos állapotú páciens fogadására, ebben segít a két betegellenőrző monitor, amelynek együttes értéke mintegy 2 millió forint – tudtuk meg Dr. Lőke Pál főigazgatótól, aki ezúton is megköszönte a városvezetőnek a segítséget és támogatást, amelyet az intézmény irányában tanúsít az önkormányzat.

A Szent Borbála Kórház Kardiológiai osztálya pacemaker központként is működik, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a ritmuszavarok megfigyelésének, ami segít annak eldöntésében, hogy melyik betegnek indokolt ritmusszabályozó beültetése, valamint annak kiválasztásában, hogy a beteg milyen készüléket kapjon.

 „A kardiológiai őrzőben 12 ágyon látjuk el betegeinket, az itt kezelt páciensek szoros megfigyelést, gyakran intenzív kezelést igényelnek. Bármelyik pillanatban felléphet életveszélyes helyzet, ami azonnali megoldást követel, és a betegellenőrző ágy melletti monitorok nélkül ez a feladat megoldhatatlan. A készülékek alkalmasak arra, hogy a beteg legfontosabb paramétereit nyomon lehessen követni. Ilyenek a pulzusszám, EKG, vérnyomás, légzési paraméterek. A jelek és adatok nem csak a betegágy mellett figyelhetők meg, hanem a nővérpulton elhelyezett központi monitoron is megjeleníthetőek, tárolhatóak, sőt az EKG görbék a később ki is nyomtathatóak. Ez a precíziós műszer az orvos által előírt kritériumok alapján hangjelzéssel riaszt, ha az értékek veszélyes, vagy kóros tartományba kerülnek. A készülék a nővéri észlelést nem helyettesíti, de a riasztási funkció lehetővé teszi, hogy minden helyzetben a szükséges, azonnali beavatkozások megtörténhessenek. A folyamatosan kijelzett és a tárolt adatok elemzése az orvos feladata, aki így ellenőrizheti a gyógyszeres és eszközös kezelések hatékonyságát, módosítani tudja a terápiát.” – mutatta be a készüléket dr. Csőkör György a kardiológia részlegvezetője.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail