Hírek

Napkollektoros fejlesztések

2013 július 09. (kedd) 09:40

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázatot írt ki „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” címmel, melyre Tatabánya Megyei Jogú Város több intézményével is pályázatot nyújtott be. Ennek megvalósulásáról tartott sajtótájékoztatót Schmidt Csaba polgármester a beruházás egyik helyszínén, a Széchenyi István Általános Iskolában.

A közelmúltban értesítették önkormányzatunkat, hogy egy forrásátcsoportosítást követően támogatásra alkalmasnak ítélték pályázatunkat – tudtuk meg Schmidt Csabától. Az elnyert támogatás összege 8 156 231 forint, mely lehetővé teszi napkollektorok felállítását és üzembe helyezését, olyan önkormányzati intézményekben, melyek gázüzemmel állítják elő a fűtéshez szükséges energiát és a meleg vizet – mondta Schmidt Csaba polgármester a tájékoztatón. A beépített napkollektorokkal az intézmények számára, a meleg víz előállításhoz szükséges energia egy részét kívánjuk megtermelni – tette hozzá a városvezető. A pályázat megvalósítására egy év áll rendelkezésre, de előreláthatóan, legkésőbb augusztus végéig befejezik, mind a négy intézményben a korszerűsítést, melynek kivitelezője a Fehér-Ablak Kft. – derült ki a sajtótájékoztatón. A pályázatba négy intézmény lett bevonva: a Jubileum Parkban található Sportcentrum épülete, a Bakony utcában lévő Kertvárosi Óvoda, a Német Nemzetiségi Óvoda és a Széchenyi István Általános Iskola.
Turainé John Katalin, a körzet önkormányzati képviselője a fejlesztés környezetvédelmi fontosságát emelte ki és hozzátette: nagyszerű érzés, hogy a Széchényi Iskolába járó gyerekek és pedagógusok, szeptemberben egy megújult környezetben kezdhetik el az új tanévet, utalva az intézményben jelenleg zajló nyílászárócsere programra és az udvar térkövezésére is.
Oláh András, klímaügyi referenstől megtudtuk: az energiaellátás ilyen módon történő megoldása jelentős hagyományos energiahordozó felhasználás csökkenéssel, ezáltal kisebb környezetszennyezéssel, kevesebb CO2 kibocsátással jár. Emellett, amennyiben ezzel földgázt váltunk ki, csökkentjük az ettől való függőségünket, hiszen az ország jelentős gázimportőr. Zuberecz Dóra sajtó és tájékoztatási referens +36 20 957 2747

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail