Hírek

Megújult a szennyvíztelep

2013 június 25. (kedd) 19:37

Schmidt Csaba polgármester és Dr. Jelen Tamás, az Északdunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatója mutatták be a megújult szennyvíztisztító telep fejlesztési fázisait a projekt zárórendezvényén.

Az ÉDV Zrt-nek, a térség egyik legnagyobb környezetvédelmi szolgáltatójának a két évvel ezelőtt indult, eddigi legnagyobb beruházását zárták le. Az 1,4 milliárd forintos beruházás keretében, a régi és elavult technológiával rendelkező műtárgyak felújítása mellett új műtárgyak is épültek, melynek következtében ezután évente mintegy 25,5 tonnával kevesebb nitrát kerül az Által-érbe, majd azon keresztül a tatai Öreg-tóba. A fejlesztés a jövő nemzedéke mellett a ma emberét is szolgálja. A vízmű uniós és állami forrásokból több mint egymilliárd forintos támogatást kapott a mintegy 1,5 milliárdos beruházáshoz.
Schmidt Csaba gratulált a projektben részt vevő szakembereknek a meghatározó környezetvédelmi beruházás végén, amely mint azt elmondta, nagyon komoly mérnöki és kivitelezési tevékenység eredményeként, fennakadás nélkül sikeresen zárult. A polgármester kiemelte: ez a korszerűsítés, egy későbbi nagyobb felújítást előzött meg, melynek köszönhetően az ÉDV Zrt. 78 ezer ember korszerű szennyvízelvezetését tudja biztosítani. Tatabánya ezzel a fontos lépéssel járul hozzá a tatai Öreg tó vízminőségének javításához, hiszen tisztább víz kerül vissza az Által-érbe – fogalmazott Schmidt Csaba. A városvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy a beruházás miatt nem kell csatorna díjemelkedésre számítani, sőt július 1-jétől 10 százalékkal csökkennek az eddigi díjak a lakosság számára.
A tatabányai szennyvíztisztító telep az 1950-es években épült és utoljára 2000-ben korszerűsítették. A beruházás keretében egy 4220 m3 nagyságú oxikus medence illetve egy 1400 m3-es utódenitrifikációs bioszűrő megépítésére is sor került. „A metanol adagolás, mint pótlólagos szerves anyag hozzáadás is megtörtént, ezáltal elősegítve a nitrogén eltávolítását és a lebontást segítő baktériumok működését. Az utódenitrifikációs bioszűrő baktériumoltását is elvégeztük” – mondta Dr. Jelen Tamás, az ÉDV Zrt. vezérigazgatója a projekt ismertetése során. A 2012. október 15-én elindult fél éves próbaüzem alatt szakembereink folyamatos mintavétellel vizsgálták a kibocsátott víz különböző nitrogénformáit,  szervesanyag-tartalmát, lebegőanyag-tartalmát és lúgosságát. A fél éves időtartam minden mérése azt mutatta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a telepen jóval a megadott határérték alatt maradt a megtisztított szennyvíz. A beruházás következtében bár a költségek megnövekednek, mégis csökkentett díjak mellett garantáljuk a magasabb színvonalú szolgáltatást – mondta a vízügyi szakember, hangsúlyozva, hogy nemzeti tulajdonú vállaltként nem a profittermelést, hanem a közösségi célokat helyezzük előtérbe. Mindez része a jelenleg is zajló víziközmű-szektor átalakulásának. A megépült műtárgyak, új gépek és berendezések működését a beruházás keretei között kiépítésre került korszerű folyamatirányító rendszeren keresztül követik az ÉDV Zrt. munkatársai. A korszerűsített telep műszaki átadás-átvétele május 17-én megtörtént.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail