Hírek

Épület- és létszámbővítés az AGC-nél

2013 június 19. (szerda) 16:25

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával új gyártócsarnokot épít az AGC Glass Hungary Kft. A Tatabányán működő japán autóüveggyár a 3 milliárd 552 millió forintos kapacitásbővítő beruházásából az Európai Unió a fejlesztésre fordított összeg 26,25 százalékát, 932 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosította a vállalat számára a GOP -2.1.3-11-2011-0086 számú pályázat keretein belül.

„A beruházás után 2,3 millió hátsóüveg készülhet a fejlesztésbe bevont soron” - mondta el Papp Zoltán gyárigazgató. A fejlesztés során a termékek gyártási ciklusát rövidítik le, a mostani 12 másodperc helyett 8 másodpercenként készül el egy hátsó szélvédő. A 8300 négyzetméter alapterületű, új gyártócsarnokkal a tatabányai gyárban a dolgozók létszáma meg fogja haladni a 730 főt, összesen 100 új munkahelyet teremtve.
„Minden egyes munkahely létrehozása kiemelten fontos mind Tatabánya, mind az ország számára, hiszen javában folyik a munka alapú gazdaság megteremtése, amiben Tatabánya és a helyi ipari parkban működő cégek maximális partnerséget mutatnak” – fogalmazott Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, aki kiemelte: a közelmúltban több helyi cég is növelni tudta állományát, egy szintén japán cég, a Bridgestone nemrég 500 fős fejlesztés alapjait teremtette meg a városban.
„A jelenlegi beruházással növelhetjük kapacitásunkat, valamint éves forgalmunkat és személyi állományunkat is, így elmondható, hogy az AGC tatabányai gyára biztos alapokon nyugvó munkahely, amely a beruházás végén eléri a hétszázharmincas munkavállalói létszámot” – ismertette Papp Zoltán, gyárigazgató.
Az AGC Glass Hungary Kft. autóipari beszállítóként személygépkocsikhoz gyárt oldal- és hátsóüveget valamint napfénytetőt a világ legnagyobb autógyárai számára. Az alábbi márkáknak szállítanak üveget: Fiat, Renault, Toyota, Peugeot, Citroen, Honda, Skoda, Mitsubishi, Mercedes, Nissan, Volkswagen, Suzuki, Opel, Ford, Iveco, BMW, Audi, Volvo, KIA, Porshe. 2010-ben az AGC tendert nyert a Mercedes oldalsó és hátsó ablaküvegeinek szállítására. Egészen 2021-ig az AGC szállítja az üvegeket az addig készülő 26 féle Mercedes modellhez. Ez több millió üveget jelent a következő évtizedben, amelynek jelentős részét Tatabányán fogják gyártani. 2013 januárjában a cég alkalmazottainak száma meghaladta a 630 főt, 2011-ben közel 13 millió autóüveget gyártottak, árbevételük 22 milliárd forint volt. 2012-ben a gyártott darabszám 13,3 millió volt és a 2013-as terv 14,7 millió darab üveg. A cégcsoporton belül a tatabányai üzem a létszámot tekintve a harmadik legnagyobb, innen kerül ki az európai piacra gyártott edzett autóüveg 60-70 százaléka. A cég telephelyén a nyár végén helyezik el az új csarnok alapkövét, majd az építkezés megkezdését követően várhatóan 2014. nyarán kezdődhet meg a termelés az AGC új üzemcsarnokában.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail