Hírek

Közlekedési fejlesztés két kistérségben

2013 április 15. (hétfő) 07:11

A jövő közösségi közlekedésének alapjait teszi le a Vértes Volán Zrt. két önkormányzattal és két kistérséggel közösen. A KDOP-4.2.3/09-2010-0002 jelű pályázat támogatásával összetett fejlesztés valósul meg ebben az évben Tatán, Tatabányán és a két kistérség további 18 településén.

Befejező, és egyben látványos fázisához érkezett a Vértes Volán Zrt., valamint húsz település közös fejlesztése. A projekt eredményeképpen kialakulnak az elektronikus forgalomirányítás feltételei, modern, a fogyatékkal élő emberek igényeire is tekintettel lévő utastájékoztatási-rendszer valósul meg, illetve hatékonyabbá válik a helyi és helyközi közlekedés összehangolása. Az elsődleges cél, hogy kiszámíthatóbb, a mai kor igényeihez sokkal inkább alkalmazkodó szolgáltatást vehessen igénybe az érintett utazóközönség. Tata és Tatabánya, valamint a hozzájuk tartozó két kistérség közlekedése a szolgáltató megyei járatainak 50-60 százalékát teszi ki. A főbb átszállási pontokon GPS alapú rendszer telepítése valósul meg április-május hónapban. Az autóbuszok mozgását, várható érkezési idejét az utasok is követni tudják a nagy forgalmú megállóhelyeken – a rendszer júniusi üzembe helyezése után. A helyi járatokon utazók kijelzőn kapnak tájékoztatást arról, hogy a menetrendhez képest milyen ütemben haladnak, illetve a csatlakozásokról is információkkal szolgál számukra a rendszer. A hallás- és látáskárosultak önálló közlekedése is komfortosabbá válhat - a nagy forgalmú átszállóhelyeken akadálymentesítés valósulhat meg vizuális- és audiovizuális eszközökkel.

A munkálatok az autóbuszmegállókban két ütemben folynak. Első lépésben 80x80 centiméteres betonkosarat helyeznek el a megállóban, amely alapja az úgynevezett totemoszlopnak. A második ütemben helyezik ki az elektronikus eszközt, amely napelemmel működik, de akkumulátor biztosítja a szünetmentes áramellátását. Ez utóbbi töltéséről a fotocellák mellett –főleg a téli borongós napkon- éjszakai áram gondoskodik, a legközelebbi villanyoszlopra rákötve. Az intelligens megállóhely elektronikus kijelzővel, hangbemondással tájékoztatja az utasokat a helyközi és helyi járatos autóbusz indulásáról.

A teljes utastájékoztató rendszert június hónapban kötik össze a központi számítógéppel, így a működés ettől az időponttól válik biztosítottá. A települést érintő helyközi autóbuszjáratok menetrendje nem változik. A fejlesztéssel érintett települések száma: 20, a dinamikus utastájékoztatási rendszerben fejlesztett autóbuszok száma: 108, a dinamikus utastájékoztatási rendszerrel felszerelt autóbusz megállók száma: 52. A tatabánya munkálatok április végétől május közepéig: Fő tér Centrum előtt, Fő tér Árpáddal szemben, Dózsa Gy. út kórház oldalán, Dózsa Gy. út kórházzal szemben, Semmelweis u. Posta előtt, Semmelweis u. árkádokkal szemben, Győri út régi piac, Győri út TÁVHŐ előtt, Győri u. 7-9. új pályaudvar.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail