Hírek

Világhírű vendég a kávéházban

2013 április 02. (kedd) 07:45

Kassai Viktorral beszélgetett egy korai esti kávé mellett Schmidt Csaba polgármester a Jászai Színház, Népház kávézójában berendezett klubszínpadon a közel ötvenfős közönség előtt. A nemzetközi labdarúgó-játékvezető mesélt pályafutása kezdetéről, a futballpályán megélt sikereiről és a jövőt illető céljairól is.

Kassai Viktor már a beszélgetés elején elárulta, a foci egészen kiskorától az élete része, hiszen 82’-ben azért vásároltak szülei színes tévét, hogy a spanyolországi világbajnokságot azon tudják nézni. Schmidt Csaba kérdésére a játékvezetőtől megtudtuk, hogy nyolc évesen kezdett futballozni Tatabányán Straub Józsi bácsinál, de hamar kiderült, hogy nem tartozik az élmezőnybe és inkább a tanulás kapott kiemelt figyelmet. Később édesapja nyomdokaiba lépve Bicskén elvégezte a játékvezetői tanfolyamot és elkezdődött az akkor még csupán hobbiként és kamaszkori pénzkereseti lehetőségként funkcionáló bírói karrierje. A pályákon szerzett kezdeti élményeiről érdeklődő polgármesternek Viktor mesélt a „falusi pályákon” szerzett tapasztalatáról, ami véleménye szerint elengedhetetlen a későbbi sikerekhez, hiszen a mára már világszerte ismert játékvezető egyik hitvallása szerint a szakmai hierarchiában lévő lépcsőket egyesével kell végigjárni, aminek az első fokai azok az idők voltak, amikor az autójában, vagy az adott kis település könyvtárában kellett még átöltöznie a mérkőzések előtt. Kassai Viktor úgy véli, a játékvezetés egy hosszú tanulási folyamat és ahhoz, hogy valaki a jelenleg Magyarországon négyezer szakmabeli közül a „top 20-ba” kerüljön, nagyon sok tapasztalatot kell szereznie a megfelelő kondíció mellé. A városvezető „szakmához” szükséges edzésekre is rákérdezett, melyet követően megtudtuk, hogy Kassai Viktor rendszeresen és ellenőrzés mellett edz, hiszen a FIFA és az UEFA napi edzésmunkát ír elő, amelyet dokumentálnia is kell. Ebből is csak tanul az ember, hiszen a mérkőzések során okosan kell beosztani az energiát, mert futni, sokszor sprintelni kell, de nélkülözhetetlen, hogy fejben friss maradj ahhoz, hogy jó döntéseket tudj hozni – mesélte Kassai Viktor. A profi játékvezető azt is elárulta, hogy sok olyan része van a bíráskodásnak, amelyet csak kellő gyakorlati tapasztalat megszerzésével tud az ember, nem elég az elméleti tudás. A polgármester kíváncsian érdeklődött a nemzetközi mérkőzéseken felmerülő nyelvi nehézségek felől is, de az elmúlt évek tapasztalataiból hamar kiderült, hogy a négy nyelven beszélő játékvezetőnek sokszor elég a mimika vagy, ha határozottabban, esetleg mérgesebben fúj sípjába és ezzel akár egy maláj játékossal is megérteti szándékát. Schmidt Csaba vendége kedvenc futballmérkőzésére irányuló kérdése nyomán megtudtuk, hogy Kassai Viktor számára kiemelkedő élmény volt, amikor egy Győr-Videoton mérkőzésen bíráskodott a tatabányai stadionban, a győri pálya felújítása idején. Ennek azért tulajdonít nagy jelentőséget, mert a szabályzat tiltja, hogy egy játékvezető a saját megyéjében fújjon, de így mégis átélhette, hogy szülővárosában gyakorolja hivatását. Az este folyamán arra is fény derült, hogy Kassai Viktor amikor civilben néz egy futballmecset, sosem szurkol egyik csapatnak sem, hanem a játékvezetőt „tanulmányozza”.

A beszélgetés végén Schmidt Csaba a jövőbeni céljairól kérdezte vendégét, amelyből kiderült, hogy a profinak számító játékvezető szeretné megtartani azt a szintet a szakmájában,a hol jelenleg tart és még számos rangos eseményen részt kíván venni, amiért minden nap keményen dolgozik.
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail