Hírek

Tatabányán zöldül a fűtés

2013 március 27. (szerda) 09:36

A tatabányai hőszolgáltató elvégzi ötvenhárom hőközpontban a fűtési keringető szivattyúk korszerűsítését, hatvanhat darab frekvenciaváltó felszerelésével. Ez az érintett házakban komfortosabb fűtést, a hőközpontokban pedig akár húsz százalék villamosenergia-megtakarítást eredményez.

Tatabányán az elmúlt években háromezernél több lakásban építettek ki szabályozható és mérhető távfűtést, szabályozható radiátorszelepek, költségosztók, illetve egyedi hőmennyiségmérők beszerelésével. A számítások szerint ezekkel az eszközökkel az átlaglakás hőfogyasztásában évi 13,5 GJ takarítható meg, amely a jelenlegi fogyasztói díjtételekkel számolva 40-50.000 + ÁFA megtakarítást jelenthet.
A jelenlegi beruházásra a szolgáltató a KEOP-5.4.0/09-2010-0007 pályázat keretében Európai Uniós és a magyar költségvetésből 82 millió forintos támogatást nyert el. A fejlesztés egy 170 millió forintos korszerűsítési program része, melyben vezetékcsere és vezetékszigetelés is szerepel. A frekvenciaváltók felszerelésére 26 millió forintot fordíthat a Komtávhő.  A lakásokon belüli korszerűsítéssel a lakók radiátoronként tudják szabályozni a fűtőtestekbe jutó víz mennyiségét, ezért mindig csak akkora teljesítménnyel járhatnak a szivattyúk, mint amekkora az adott ház fűtési igénye. A frekvenciaváltó a szivattyút meghajtó motor által felvett áram frekvenciáját módosítja, ezzel fordulatszámát szabályozza. A berendezést két nyomásérzékelő egészíti ki, ezek biztosítják, hogy a szabályzás folyamatos legyen és emberi beavatkozás nélkül alkalmazkodjon a pillanatnyi felhasználói igényekhez. A teljes, „Tatabányán zöldül a fűtés!” projekt keretében, melyben vezetékszigetelés és vezetékcsere is szerepel, a hőveszteség csökkenésével és a villanyáram fogyasztás mérséklésével a Komtávhő évente 5.021 GJ energiát takaríthat meg, ennek következtében az üvegházhatású gázok kibocsátása évente 319 tonnával csökkenhet.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail