Hírek

Ifjú tudósok találkoztak

2013 március 27. (szerda) 09:35

Határon túlról is érkeztek az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájára, amelyet a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Bárdos László Gimnázium szervezett. A kétnapos konferencián mintegy százharminc ifjú tudós vett részt, akik közül szép számban Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek.

A konferenciát   Schmidt Csaba polgármester nyitotta meg, ahol elmondta: a megismerés, a tudás vágya hajtja most is a fiatalokat, akárcsak akkor, amikor ő járt ebbe az intézménybe diákként. A magyar emberekre  mindig is a kreativitás,  a probléma megoldás volt a jellemző – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette: a magyar tudománynak erős bázisra van szüksége és ez jó alap. Ha valaki „tudósnak áll", egész életében tanulni fog –  hallhattuk Schmidt Csabától, majd ezt követően a város nevében felajánlott egy különdíjat is. 
Pleier Tamás a gimnázium igazgatója a helytállás eseményének, ünnepének  nevezte ezt a tudományos diákköri konferenciát, amelynek először  adott helyet a Bárdos László  Gimnázium. Az intézményvezető úgy gondolja: a  böjtre, az ünnepre készülve a testi szükségleteken uralkodni kell,  a szellemet  pedig élesíteni.
A megnyitón egy magyarbödi népdalcsokor is hallható volt az iskola diákjainak előadásában, a KUTDIÁK  Szövetsége képviseletében pedig Szeifert Viktória mondta el gondolatait. Csermely Péter a TUDOK elindítója, akadémikus, biokémikus a mozgalom jelentőségéről beszélt: sok idő szükséges ahhoz, hogy komoly eredményeket érjen el valaki a kutatásban – mondta, de egyben biztatta is a diákokat, hogy ne adják fel, hiszen a sikerélmény nem marad el sosem.  A köszöntők és a műsor után tizenhárom szekcióban kezdődött meg a munka.
A Bárdos Gimnázium tanulói közül Antal Dalma és Tóth Luca az ökológia és geológia szekcióban  tartottak előadást, míg Antalóczy Zsanna a helytörténet szekcióban, amelyben különdíjat is kapott. A kétnapos konferencia zárásakor Korcsmáros Tamás, a Kutató Diákokért Alapítvány elnöke elmondta, igazán kiemelkedő munkákkal találkozhatott a zsűri. Az eredményhirdetést követően egy emlékfa elütetésére is sor került a gimnázium udvarán.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail