Hírek

Átadták a Dr. Card Kártyákat

2013 március 20. (szerda) 08:32

Schmidt Csaba polgármester több mint tízezer Dr. Card kártyát adott át Berczellyné Nagy Mariannának, a tatabányai tankerület igazgatójának és három városi intézmény – Szent Margit Általános Iskola, Remédium Általános Iskola és Szakiskola, valamint a Bánhidai Ipari Tanoda – vezetőjének.

A polgármester elmondta: az Önkormányzat a város összes nappali tagozatos általános és középiskolás diákjának illetve pedagógusának biztosítja az egészségkártyákat az Egészséges Tatabánya Program keretében, ezek továbbításáról a tankerületi igazgatóság gondoskodik.
Mindenki elsősorban a saját egészségéért felelős, de a közösségnek, a társadalomnak is meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyek ösztönzik, segítik, lehetőséget biztosítanak minden ember számára, hogy ezért tenni is tudjon – fogalmazott Schmidt Csaba azon a korábbi városházi tájékoztatón, ahol bejelentette, hogy az önkormányzat elindítja a négy éves Egészséges Tatabányáért Programot. Az Egészséges Tatabányáért Program egy középtávú népegészségügyi kezdeményezés, amely három fő pillére: az egészséges életmód kialakításához való hozzájárulás, az egészségügyi szűrések megismertetése és a szűréseken való rendszeres részvételre ösztönzés, valamint az egészségügyben és a szociális területen dolgozók munkájának segítése.
Az előreláthatóan négy éves program a megyeszékhely lakosságának általános egészségi állapota javítása érdekében minden évben egy-egy területre koncentrál, így idén a sportolásra.  A következő években az egészséges táplálkozás, környezet, és a mentális egészség fontosságára hívják fel a figyelmet. Emellett a megelőzés érdekében sorozatos egészségvédő szűrő- és megelőző programokat is indít az önkormányzat. Erre példa a már évek óta zajló HPV vírus elleni védőoltás, amelyet az önkormányzat finanszíroz, és így ingyenesen igénybe veheti a fiatal lányok érintett korosztálya – fogalmazott a polgármester.
A most átadott Dr. Card egy bankkártya nagyságú kártya, amely tartalmazza tulajdonosa legfontosabb egészségügyi adatait, s így sürgősségi ellátás esetén a kezelőorvos azonnal megkapja pácienséről azon információkat, amely a kezeléshez szükséges.
Dr. Card kártyán a személyes adatokon felül feltüntethető a háziorvosunk elérhetőségei, valamint az egészségügyi állapotunkra vonatkozó információk – vércsoport, vérátömlesztés, cukorbetegség, magas vérnyomás, korábbi egészségügyi problémák, krónikus betegségek és egyéb allergiák, köztük a gyógyszerérzékenység is.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail