Hírek

Sikeresen zárult a CASH projekt

2013 március 13. (szerda) 14:45

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010-ben csatlakozott az Európai Unió URBACT II Programja által támogatott CASH – Városok akciója a fenntartható lakóépületekért című projekt második, megvalósítási fázisához. A hároméves együttműködés célja az volt, hogy tapasztalatcserék és a már működő jó európai gyakorlatok beazonosítása révén olyan kiadványcsomag jöjjön létre, amely segítséget nyújt az Európai Unió döntéshozói, állampolgárai, valamint minden érintett fél számára a szociális illetve megfizethető árú lakóépületek energiahatékony felújításaiban – ismertette Schmidt Csaba polgármester a Városházán megtartott zárórendezvényen.

 

A hálózat 11 városi illetve régiós partnere 6 tematikus szeminárium keretében járta körül a lakóépület felújítás problémakörét, Helyi Támogatói Csoportokat is létrehozva és bevonva. A más-más vendéglátó város által szervezett szemináriumok során minden partner bemutatta az adott témával kapcsolatos jó gyakorlatait, intézkedéseit, illetve szükségleteit, problémáit. Így kedvező visszhangra találtak – többek között – Tatabánya sikeres Fűtéskorszerűsítési Programja és lakóépület felújítási pályázatai is. Hasonlóképpen a már meglévő egyéb jó európai példákkal is megismerkedhettek a résztvevők. A szervezők az adott település hasznos tapasztalatait helyszíni látogatások során is bemutatták.

Az együttműködés eredményei és kiadványai a 2012 novemberében Brüsszelben megrendezett záró konferencián kerültek bemutatásra.

A CASH projekt egyik eredménye az európai városoknak és az érintett feleknek szánt, Cities’ Advice for Sustainable Housing (Városok javaslata a fenntartható lakóépületekért) című gyakorlati útmutató lett, amely a szeminárium nyomán megszülető, a szociális lakóépületek energiahatékony felújításával kapcsolatos tudásanyagot és javaslatokat foglalja össze az alábbi témák köré csoportosítva: technológiai megoldások és fejlesztések, jogi és adminisztratív keretrendszer, pénzügyi mechanizmus, a lakosság bevonása a felújításokba, energiatermelési és -elosztási megközelítés, valamint projektmenedzsment.

A szemináriumok nyomán a CASH partnervárosai egy-egy kísérleti projektet vázoltak fel a témával kapcsolatban, és erre épülve kidolgozták saját Helyi akciótervüket. Tatabánya városa a Kertvárosi lakótelep szociális városrehabilitációja című projektet mutatta be akciótervében.  A tervek összefoglalóit a Cities’ Action for Sustainable Housing (Városok Akciója a fenntartható lakóépületekért) című kiadvány tartalmazza.

A CASH partnerei az Európai Unió döntéshozói és Irányító Hatóságai számára javaslatokat fogalmaztak meg a következő programozási periódus (2014-2020) Strukturális Alapjának és Kohéziós Irányelvének kialakításához, a szociális lakóépületek energiahatékony felújításával kapcsolatosan. Ezeket a 9 CASH Policy Recommendations (9 CASH irányelv javaslat) című publikáció tartalmazza, melyet a projektvezető partner eljuttatott az érintetteknek.

2013. március 13-án rendezték meg a projekt tatabányai záró sajtótájékoztatóját, amelyen Schmidt Csaba polgármester és a projekt helyi koordinátora összefoglalták az együttműködés eredményeit, és bemutatták a projekt kiadványokat, melyeket a város vezetője átnyújtotta a Helyi támogatói csoport tagjainak.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail