Hírek

A fejlődés útján halad a város

2013 február 25. (hétfő) 10:15

A fejlődés útján címmel füzetnyi tény jelent meg a Tatabányán történt változásokról. Schmidt Csaba polgármesterrel arról beszélgettünk, hogy fenntartható-e ez a fejlődés a közeli jövőben is.

– Amikor 2010-ben Ön polgármester lett, számított azokra az eredményekre, amelyekről beszámolhatott 2012 decemberében?

– Közvetlenül az önkormányzati választások után szembesültünk azzal, hogy nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk, mint amilyenekre számítottunk. A gazdasági válság következtében az autóipar mélyponton volt, a város helyi adóbevételei második éve csökkentek, magas volt a munkanélküliség. Később a Nokia-gyár feladatváltása miatti elbocsátásai szintén érzékenyen érintették térségünket. Többek között ezért elsődleges feladatunk a munkahelyteremtés volt, a kezdeti nehézségeken szerencsére hamar túljutottunk, jó úton haladunk. Az ipari parkban jelenleg többen dolgoznak, mint a válságot megelőzően. Új gyárat épített a Henkel, a Samsung, a Mivisa, bővít a Delphi (FCI), az AGC, a Bridgetstone, a BD. A foglalkoztatást bővítő hatása ennek az idei év második felében és 2014-ben fog jelentkezni. Az infrastrukturális beruházásokat nézve is jobban állunk az időarányos terveknél.

– Mi várható az idei évben?

- Talán meglepő a mai médiahírek között, de mégis azt mondom, optimista vagyok. A kormány 600 millióforintos támogatásának, az önkormányzat takarékos gazdálkodásának és főleg a nagyobb cégek szárnyalásának köszönhetően derűlátóan tervezzük az idei évet. Természetesen vannak kockázatok is, mivel a közösségi közlekedés önkormányzati támogatásának mértékéről még nem tudtunk megegyezni a Vértes Volánnal.

– Milyen nagyberuházások fejeződnek be nemsokára?

– Heteken belül elkészül a Vértes Agorája, amit április elején egy rendezvénysorozat keretében átadunk a város lakosságának. Reméljük legalább akkora sikere lesz,mint a Fő tér felújításának. Tavasszal megkezdődik a Tata-Tatabánya közötti kerékpárút építése, nyárra készen is lesz, egy, a városon belüli három kilométeres szakasszal együtt. Így az Óvárosi sportlétesítményektől egészen a tatai tóig kerekezhetünk majd biztonságos kerékpárúton. Nem városi beruházás ugyan, de idekívánkozik a kórház új pavilonjának építése, a közbeszerzési eljárás folyamatban van.

– Nemrégiben jelentettek be egy örömhírt a kertvárosiaknak.

– A városrehabilitáció keretében 450 lakás teljes felújítása várható, ez nagyban segíti majd az ott élők rezsiköltségének csökkentését. Megépül a város második Máltai Játszótere, és felújítjuk a Lila Óvodát. Jelenleg az előkészítés zajlik, hogy 2014-ben a kivitelezést is meg tudjuk kezdeni.

– Vannak-e jó hírek a közalkalmazottak számára?

– Először is szeretném megköszönni a kemény munkájukat, elhivatottságukat. Az idén az Erzsébet-utalvány havi összegét 5000 forintról 8000 forintra emeljük, januártól visszamenően. Csaknem 200 millió forintot fordítunk az intézményeknél a nyílászárócserékre, vizesblokk-felújításokra. Ez ötször annyi, mint a tavaly.

– Térjünk rá az egészségre, ezzel kapcsolatban szintén nemrégen volt egy bejelentés.

– Meghirdettük az Egészséges Tatabányáért Programot. A 13 éves lányok továbbra is ingyen kaphatják a HPV elleni védőoltást. A mentősök munkáját segítő és még számos előnnyel járó Dr. Card Egészségkártyát megkapja 11 000 tatabányai diák. Fontosnak tartjuk a keringési betegségek megelőzését, a prevenció területén pedig a mozgás népszerűsítését.

– Nyilvánosságra került, hogy nemsokára egy holdingot alakít az önkormányzat.

- A cégeket összefogó társaságot a Komtávhő Zrt. alapjaira építjük. Egyértelműen szolgáltató cég lesz ez, melynek feladata a közszolgáltatások magas szintű biztosítása a tatabányaiaknak. Legyen szó zöldterület-fenntartásról, távfűtésről, társasházkezelésről vagy éppen sportlétesítmény üzemeltetéséről. A cég ott fog szolgáltatni, ahol a magántulajdonú szolgáltatásoknak vagy nincs helyük, vagy nem bíznak bennük a tatabányaiak. Az erőforrások koncentrálásával megtakarításokat tudunk elérni, a pénzt a feladatok magasabb színvonalú ellátásra fordítjuk vissza. Ingatlanfejlesztőként is megjelenhetnek a piacon a városi cégek, ami egy-egy régi, patinás épület megmentését jelenheti, azoknak újrahasznosítását sokan várják, elvárják. Terveink szerint 2014 januárjától egységes szerkezetben, jól átlátható stratégiához igazodva működnek majd a Tatabánya önkormányzatához tartozó cégek, várhatóan kiegészülve új szolgáltatásokkal.

- Nyugodt évre számít?

- Választások előtti évben vagyunk, ami általában megnehezíti a szakmai munkát. Szakmai és városfejlesztési kérdésekben az ellenzék nem igazán tud kritikát mondani, hiszen 21 milliárd forint uniós forrás érkezett a városba, a költségvetés stabil, a város adóssága csökken. Ezért arra számítok, hogy a nagy, több milliárdos fejlesztésekkel szemben a szakértői, tanácsadói szerzdéseket fogják kritizálni, melyek nélkül nehéz lenne dolgozni, hiszen a polgármesteri hivatal dolgozói sem érthetnek mindenhez. Szakértő alkalmazása egy-egy speciális ügyben kiseb költséggel jár, mintha valakit alkalmaznánk a hivatal apparátusában.

- Mit tart Tatabánya számára a legnagyobb kihívásnak?

- A távfűtéses lakások rezsijének hosszú távú csökkentése érdekében a biomassza- tüzelésre történő áttérést az óvárosi fűtőerőműben. Óváros komplex fejlesztési tervének, jövőképének lekészítését, valamint a rezsicsökkentés érdekében elkezdett fűtés-korszerűsítési program folytatását, kiegészítve az épületek szigetelésével.

 

Forrás: 24 óra
 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail