Hírek

Névhasználatot kapott a Natúrpark

2013 február 05. (kedd) 12:34

A Gerecse Natúrpark alapító okiratának januári aláírását követően, a napokban tartották meg a  névhasználati cím adományozó ünnepséget, ahol a cím használatára jogosító okleveleket dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter adta át a csatlakozó települések és civil szervezetek képviselőinek, többek között Schmidt Csaba polgármesternek is.

Dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: ez a hetedik magyarországi natúrpark, mely jóval szélesebb területet ölel át, mint egy tájvédelmi körzet. Ennek köszönhetően a tájjal kapcsolatos fejlesztéseket, beruházásokat, az értékvédő tevékenységet össze lehet hangolni, és olyan turizmusfejlesztésre kerülhet sor, mely a tájat megkíméli. Sokan, akik az M1-es autópálya mellett elszáguldanak, nem is gondolják, mennyi szépség húzódik meg a környéken – mondta a miniszter.
A natúrpark céljai közözött szerepel, hogy támogatást teremtsen a tájra jellemző helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez.  A natúrparkhoz tartozhat a megyeszékhely mellett Baj, Bajna, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Epöl, Gyermely, Héreg, Lábatlan, Nagysáp, Naszály, Neszmély, Süttő, Szomor, Szomód, Tardos, Tarján, Tata, Vértesszőlős és Vértestolna. A natúrpark kialakításában való részvétel a települések döntésétől is függ. A kialakítandó natúrpark központjaként adottságai révén Tatát javasolja az Által-ér Szövetség, ugyanakkor - a Vértes Natúrpark - mintájára tervezi egy északi és egy déli kapu kijelölését a Duna menti települések valamelyikén, illetve Tarján térségében. A majdani natúrpark bemutatná valamenyi település természeti és építészeti értékét, állat- és növényritkaságait: ebben a Gerecse falvai is bővelkednek. A vízfolyások és a tavak, valamint a tiszta levegőjű hegyek a turizmus megannyi válfaját kínálhatnák.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail