Hírek

180 millió házszigetelésre

2013 január 31. (csütörtök) 19:03

A tatabányai önkormányzat 2013-as költségvetésben 180 millió forintos keretet különített el tömbházak energia-megtakarítást eredményező homlokzati- és födémszigetelésére - mondta el a polgármester.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) hozzátette: az önkormányzat ezzel próbál a lakóknak segítséget nyújtani a rezsiszámlák további csökkentéséhez. A pályázati formában elérhető támogatást azok a társasházak vehetik igénybe, amelyek korábban már mérhetővé és szabályozhatóvá tették a távfűtést, illetve a szigeteléssel együtt a fűtéskorszerűsítést is elvégzik. A polgármester tájékoztatása szerint kikérték a társasházkezelők véleményét, ezután született döntés a fűtéskorszerűsítési program elemeinek bővítésére. A pályázat feltételeit február végéig dolgozzák ki. A most bejelentett szigetelési programon túl fűtéskorszerűsítésre évente 100 millió forint van a város költségvetésében.

Tatabányán az országban a legkedvezőbb a tömbházak fűtéskorszerűsítési programja, költségosztással történő mérésnél 25 százalékos önerővel és 75 százalékos vissza nem térítendő, önkormányzati támogatással valósulhat meg a beruházás - ismertette Schmidt Csaba.

Moskovics Krisztina, a program koordinálását végző Távfűtési Rendszert Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője elmondta, eddig 90 épület 2300 lakásában korszerűsítették a fűtési rendszert. A szabályozható radiátorszelepek beépítésével és a mérési lehetőség biztosításával átlagosan több mint 30 százalékos megtakarítást értek el a lakók. Több házban elvégezték a homlokzati hőszigetelést és az ablakok cseréjét is, ezekben az épületekben a hőfelhasználás 50-60 százalékkal csökkent. Tatabányán 22 ezer lakásban biztosít távfűtést az önkormányzati tulajdonú Komtávhő Zrt., mely évente 145 Megawatt hőt vásárol a részben önkormányzati tulajdonú Tatabánya Erőmű Kft-től és 200 kilométernyi vezetékhálózaton juttatja el a lakóházakig.

Forrás: MTI

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail