Hírek

Nemzeti Kiválóság Program

2012 december 19. (szerda) 14:46

Elindult a Nemzeti Kiválóság Program munkája a konvergencia régióban is. A kiemelt projekt 5,5 milliárd forintos forrással rendelkezik. Ez a régiókban ötszáz hallgató és háromszáz kutató számára nyújt majd támogatást. A projekt célja a kimagasló tehetségű hallgatók és a kiváló oktató-kutatók segítése, és így a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység ösztönzése és a felsőoktatás minőségének javítása.

Tatabányán rendezték meg a „TÁMOP 4.2.4.-A/2 Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt nyitórendezvényét és információs napját. Az eseményt a Jászai Mari Színház, Népházban Schmidt Csaba polgármester nyitotta meg, aki a jelenlévők figyelmét arra a hatalmas lehetőségre hívta fel, amelyet ez a program magába foglal. Elmondta: az elmúlt években sok energiát fektetett a városvezetés abba, hogy fejlődő ipari cégeket hozzon a városba, akik a kutató munkájukat is itt végzik. Ehhez ambiciózus fiatalokra van szükség, és ez a program lehetőséget teremt a tapasztalat és gyakorlat szerzésére is a kimagasló tudású hallgatóknak. A polgármester úgy fogalmazott: ez a program beruházás a jövőbe, amely meglátása szerint Magyarország egyik legfontosabb projektje is egyben.

Dr. Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke köszöntőjében kiemelte: országunk kormánya felismerte, hogy szükség van a tudós társadalom tehetségeinek hatékony felkarolására és támogatására. Ez a program az ország versenyszférájának helyzetét is javítja, mindemellett hazacsábíthatja a jelenleg külföldön dolgozó magyar kutatókat is. Az elnök beszélt az ösztöndíj odaítélésének módjáról, és a támogatás mértékéről is, amelyből kiderült, hogy ez havi 200-250 ezer forint lehet. Dr. Hidas János legfontosabbnak azt tartja, hogy „a tudás” Magyarországon maradjon és a magyar tudós hazataláljon.

Tatabánya országgyűlési képviselője, Bencsik János előadása kezdetén elmondta: igazán nehéz helyzeteken azok a közösségek képesek túljutni, akik megfogalmazzák céljaikat, és rendelkeznek az ezek megvalósításához szükséges tudással, és belső, összetartó erővel, amely az önbizalomra és az átörökített tapasztalatra épül. A város korábbi polgármestere felidézte a húsz évvel ezelőtti helyzetet, amikor egy év alatt omlott össze a bányaipar és ez több mint tízezer embert érintett a városban. Ezt a helyzetet is úgy lehetett túlélni, hogy a városnak letisztult céljai voltak, rátaláltak a megfelelő megoldásra és felismerték a szellemi infrastruktúra megépítésének szükségességét, azaz létrehoztak egy főiskolát, ami addig hiányzott a megyeszékhelyen, a színházba életet leheltek, és a múzeum fontosságát is felismerték – fogalmazott Bencsik János. A képviselő arról is szólt, hogy egy közösségnek fel kell ismernie a tehetségeket, kiemelni a legkiválóbbakat, gondozni tehetségüket, lehetőséget biztosítani nekik, majd vissza kell helyezni a saját közösségükbe, a magyar nemzetbe, hogy hozzájáruljanak annak fejlődéséhez.

Smudla Katalin, a projekt menedzserétől megtudtuk: ez valójában egy hiánypótló ösztöndíj rendszer, amelynek fő célja, hogy a kutatói életpálya minden szakaszában nemzetközi színvonalú támogatást nyújtson a kimagasló tehetségű hallgatóknak és a kiváló oktató-kutatóknak.

A Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszerről további információkat itt olvashatnak.

 

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail