Hírek

Együtt ünnepeltek a nemzetiségek

2012 december 15. (szombat) 08:41

Tizenhatodik alkalommal találkoztak a megyében élő különböző nemzetiségekhez tartozó közösségek. Eddig Kisebbségi Napot ünnepeltek, most először viszont az új törvénynek köszönhetően, Nemzetiségi Nap keretein belül tartották meg találkozójukat Bánhidán, a Puskin Művelődési Házban.

Schmidt Csaba polgármester a hagyományőrzés fontossága mellett kiemelte: fontos feladat a megyénk jövőképét úgy meghatározni, hogy azt mindannyian a magunkénak tudjuk érezni, nemzetiségtől függetlenül. A városvezető úgy fogalmazott: Bánhida tökéletes hely a Nemzetiségi Nap megtartására, utalva ezzel a törökdúlás utáni szlovák telepesek érkezésére, akik leszármazottjai a mai napig meghatározó tagjai a városnak, a többi nemzetiség közösségeivel együtt.
Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte a szlovák, lengyel, görög, német és cigány nemzetiséghez tartozó vendégeket. Az elnök ünnepi gondolataiban szólt az adventi elcsendesedésről, valamint az ekkor mindannyiunk számára fontos befelé fordulásról, amelynek szerves része a lelkünk, gondolataink tisztítása és ezzel együtt a hagyományaink tisztelete is. Az Popovics György elmondta: megyénkben mindig is egybeforrt  a nemzetiségek múltja és jelene a többségben élőkkel, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így fog működni.
A köszöntéseket követően színes műsor következett, amelynek szerves részét képezték a hagyományok és a nemzetiségek sajátosságai. Elsőként szlovák gyermekdalokat és táncokat láthattunk, hallhattunk harmonika kíséretében, majd lengyel szavalások követték. Ez után  a görögök Zorba tánca és a felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola kórusának dalcsokra következett. Elsöprő és zajos sikert aratott a Szomnakune Cserhaj nevű cigány együttes, akik frenetikus táncukkal varázsolták el a nézőközönséget. A produkciókat a Bánhidai Szlovák Népdalkör karácsonyi dalaival zárták.

 
Oszd meg ezt az írást: Facebook Google Bookmarks Iwiwes megosztásEszközök: PDFNyomtatEmail